Dormio realiseert een smart resort in Nieuwvliet Bad

De ruimte aan de Zeeuwse kust is beperkt en de concurrentie hevig. In het Zeeuws-Vlaamse Nieuwvliet Bad opende Dormio op 1 juni 2023 een relatief kleinschalig park (124 woningen). Door te kiezen voor het topsegment in de markt weet het park zich te onderscheiden; en door een slimme opzet wordt er ook nog rendement behaald. De bevlogen parkmanager Ton Witte leidt ons rond.

Luchtfoto van het park

Een zeer brede variëteit aan luxe accommodaties met verrassende specials

Het eerste dat opvalt bij een rondgang over Dormio Resort Nieuwvliet Bad is de grote variëteit aan vakantiewoningen en de doordachte landscaping waarbij niet efficiency, maar de juiste positionering in het landschap centraal staat. Het relatief jonge park heeft nog wel een seizoen nodig om alle groenvoorzieningen te laten uitgroeien, maar daar kijken we tijdens ‘onze’ inspectieronde wel doorheen.  Niet alleen het exterieur van de woningen is afwisselend; ook de concepten die aan de woningen zijn gekoppeld zorgen voor een bijzonder palet van vakantievormen.

We lichten enkele concepten even uit:

  • Vakantiewoningen met een eigen indoor zwembad in de villa. Het komt niet vaak meer voor dat je voorzieningen kunt bieden die mensen niet in hun eigen huis hebben. Deze vakantiewoningen zijn duidelijk bedoeld voor het topsegment en volgens parkmanager Ton Witte, worden juist deze accommodaties als eerste volgeboekt.
  • Vakantiewoningen voor mensen met en hond. De tuin is volledig omhekt en in de accommodatie zelf wordt aan alle kanten rekening gehouden met de viervoeter. Met oud- en nieuw is het park ‘vuurwerkvrij’ en dat zorgt nog eens voor een extra toeloop van mensen met een huisdier.
  • Kids-cottages; voor een deel gelegen aan een centraal omheind speelveld. Zo kunnen kinderen vanuit hun vakantiewoning snel nieuwe vrindjes leren kennen. De huisjes die niet aan een centraal veld zijn gelegen, hebben een eigen speeltuin in de tuin gekregen.

Verder zijn er op het resort ook nog wellnesswoningen, waterwoningen (balkon boven het water) en groepswoningen te vinden.

Compacte centrale voorzieningen met aantrekkelijke huisvesting voor het personeel

De centrale voorzieningen zijn compact en passend bij een park van 125 woningen. Dat brengt ook de nodige keuzes met zich mee. Je kunt nu eenmaal niet hetzelfde bieden als een XL park. Toch hebben alle benodigde een plek gekregen. De receptie is slim opgesteld zodat het ook de betalingen ven de kleine parksupermarkt kan afhandelen. Er is een vrij groot restaurant aanwezig met uitzicht op het centrale meer met speelvoorzieningen; er zijn twee locaties met speelvoorzieningen voor kinderen. Voor de kleinsten is er een ruimte naast het restaurant. De wat grotere kinderen hebben een speelzolder op de eerste verdieping.

Er is zowel een (bescheiden) indoor als outdoor zwembad. Die worden volgens parkmanager Witte nog verrassend veel gebruikt. De gasten kunnen immers ook naar het strand, maar de gasten blijken de extra zwemoptie duidelijk op prijs te stellen.

Entree centrale voorziening met o.a. receptie, restaurant, winkeltje en indoor spelen

Witte is vooral erg blij met de keuze om een deel van de ruimte boven het centrumgebouw in te richten als logeerkamers voor het personeel: “Het is een uitstekende keuze geweest om zeven personeelskamers te realiseren met daaraan een centrale keuken en huiskamer gekoppeld. Elk recreatiebedrijf in deze regio heeft moeite om voldoende personeel te vinden. We halen ons personeel deze dagen ook uit het buitenland en dan is een prettige woonomgeving ook van groot belang. Door deze extra voorziening maken wij ons bedrijf extra aantrekkelijk voor nieuw personeel. De personeelsruimte heeft een eigen opgang, zodat gasten en werknemers hun privacy hebben. Zelf heb ik hier ook een slaapkamer die ik regelmatig gebruik.” En het komt ook de onderlinge sfeer ten goede; het (interne) personeelsfeestje aan de vooravond van de drukke kerstperiode oogde bijzonder gezellig.

In de basis duurzaam opgezet park met toekomstbestendige grid voor energie

Duurzaamheid is bij de nieuwste vakantieparken eigenlijk een reguliere randvoorwaarde geworden. Dat geldt ook voor dit Dormio park dat o.a. volledig gasloos is opgezet en waar alle vakantiewoningen en het centrumgebouw zijn voorzien van zonnepanelen.

Dormio heeft een extra stap gezet met haar ‘blik op de toekomst’. Zo is er nu al een grid voor de stroomvoorziening aangelegd dat is voorbereid op toekomstige ontwikkelingen. Witte: “Het elektriciteitsnet op een vakantiepark zal in de toekomst anders worden gebruikt. In steden heb je nu al ‘smart grids’ waarbij de accu’s van elektrische auto’s worden ingezet om een woonwijk ’s nachts van elektriciteit te voorzien. Die mogelijkheid hebben we hier ook. Elke vakantiewoning is nu al uitgerust met een warmtepomp en een laadpaal. Als de batterijtechnologie zich verder ontwikkelt dan zijn wij daar ook al op voorbereid doordat we met het ‘smart grid’ de energiestromen goed kunnen sturen.”

Flexibiliteit en een lokale invulling

Waar ketenvorming bij veel bedrijven in het teken staat van efficiency en uniformiteit, is er bij Dormio duidelijk aandacht voor het individuele karakter van een park. Witte: “Dat was voor mij ook een belangrijke reden om naar deze baan van parkmanager te solliciteren. Ik werkte hiervoor bij een Fletcher hotel en door de groei van deze hotelketen wordt er steeds meer beslist vanuit het hoofdkantoor. Ik wil juist graag mijn eigen hart in het park stoppen. Wij kunnen hier zelf beslissen over bijvoorbeeld  de menukaart en het assortiment van ons winkeltje. Hier in Zeeland wil de gast toch graag iets van de Zeeuwse keuken proeven. Dus we gaan binnenkort ook meer visspecialiteiten in de winkel aanbieden. De externe partijen die ik inhuur, o.a. voor de schoonmaak, moeten een klik hebben met ons bedrijf. Op deze manier kun je veel directer sturen op de beleving en dagelijkse gebeurtenissen op het park.”

Flexibiliteit is er ook in de flexibele boekingsmogelijkheid, met vrije keuze in lengte van het verblijf en dag van aankomst en vertrek; net als in een hotel. Alhoewel dat onderdeel weer vanuit het hoofdkantoor wordt gepromoot. Witte: “Natuurlijk wordt de kamerprijs per nacht wel een stuk duurder bij één overnachting. Dat komt door de eenmalige service charge per boeking. De piek blijft echter toch wel liggen op de maandag en vrijdag, maar het is opmerkelijk om te zien hoeveel korte boekingen er toch nog plaatsvinden.”

Parkmanager Ton Witte

Nog bijzonder om te vermelden:

  • Dankzij de overname van Landal Nieuwvliet Bad liggen er nu twee Dormio parken naast elkaar in Nieuwvliet Bad.
  • Fietsen en wandelen zijn (naast strandbezoek) de belangrijkste activiteiten van de gasten op dit park.
  • Het park trekt ook belangstelling van de zakelijke markt die vooral de grotere locaties boekt voor samenkomsten.
  • Het park werd op 1 juni 2023 geopend met de exploitatie van 82 woningen (fase 1). In december 2023 (ons verblijf) werden de laatste puntje op de i gezet.

Meer informatie: https://www.dormio.nl/resorts-hotels/dormio-resort-nieuwvliet-bad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *