Een Inspirerende Reis door de Wereld van Glamping

Glamping blijft een belangrijk fenomeen in de reiswereld en mag rekenen op een steeds grotere interesse. In oktober organiseerden we vanuit glamping.nl is.m/ pleisureworld nog een glampingreis waarin we met  27 eigenaren, leveranciers en andere liefhebbers van alles wat met Glamping te maken heeft in twee dagen verschillende locaties hebben bezocht, waaronder Buitenplaats Beekhuizen, Warredal, Your Nature en Cuber.

De reis gaf een diepgaand inzicht in de wereld van glamping, een fenomeen dat de recreatiesector de afgelopen jaren heeft getransformeerd. We kwamen er achter de Glamping inmiddels meer is dan alleen luxe safaritenten. Het heeft kamperen opnieuw relevant gemaakt en biedt financiële kansen voor recreatiebedrijven. Glamping heeft de focus verlegd naar een totaalervaring. We bezochten kleinschalige parken die gasten in direct contact brengen met de natuur, ver weg van de drukte van het dagelijks leven. Hier draait het om een basiservaring zonder moderne afleidingen, maar met ingetogen luxe en comfort.

Het echte summum op dit gebied was ons bezoek aan Warredal. En tijdens de busreis had ik het genoegen om eigenaresse Kristel Schelfhout – die zelf ook mee was op de reis – te interviewen. Mooie bijkomstigheid: het was de eerste internationale gast in de podcast over toerisme, recreatie en vrije tijd en ook de eerste podcast ‘on the road’.

Waar spraken we over? Denk aan openlucht terrassen , hot tubs en sauna’s, en de mogelijkheid om zelf stookhout te verzamelen terwijl kinderen hutten bouwen. Accommodaties variëren van boomhutten en pods tot Hobbits-huisjes, cottages, cabins en safaritenten. Sfeervolle gastronomie en broodjes services samen met speciale programma’s ontwikkeld door gepassioneerde recreatieteams. Streekgerechten en zelfs een wijnkelder zijn integrale onderdelen van het totaalconcept.

Kristel komt uit een echte ondernemersfamilie en beheert het Warredal, een recreatiedomein in Belgisch Limburg midden in de bossen. Op het park kan je helemaal tot rust komen, want het is zo ingericht dat je in contact staat met de natuur. Online is het park goed te vinden, maar op het park ben je niet goed online te vinden. Kristel vindt het namelijk belangrijk dat je tijd met elkaar doorbrengt en met de natuur in plaats van in de digitale wereld.

Luister hier naar het gesprek in de podcast over toerisme, recreatie en vrije tijd

Richard Otten in gesprek met Kristel Schelfhout van Glamping Warredal

Wat is Glamping?

Grote vraag die boven deze reis bleef hangen is toch nog steeds: wat is glamping eigenlijk? Het antwoord op deze vraag is complex, want glamping is een term die voor verschillende mensen verschillende dingen kan betekenen. Sommigen beschouwen het als een luxe vakantie in een goed uitgerust huisje op een resort, terwijl anderen denken aan avontuurlijke nachten in een safaritent met een houtkachel.

Om een dieper begrip te krijgen van het glamping fenomeen,zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar de verschillende facetten ervan. Deze onderzoeken heb ik vertaald tot een onderverdeling in globaal vier categorieën in een presentatie die ik onlangs ook op de Buas heb mogen geven tijdens de Master van de SOHM studenten (Sustainable Outdoor Hospitality Management), waarbij ik studenten die later in deze mooie sector willen werken bij spijkerde hoe onze business werkt.

Het overzicht kent vier segmenten:

1. Glamping Nature:

Buitenplaats Beekhuizen

Hier draait alles om het contact met de natuur. Glampingaccommodaties bevinden zich op afgelegen plekken met veel privacy. Dit gaat vaak samen met kleinschaligheid, weg van het massatoerisme. Gasten die op zoek zijn naar rust, ruimte en een sterke band met de natuur, zullen binnen dit segment zeker iets van hun gading vinden. De accommodaties bieden comfortabele bedden, en vaak is er een keuken en sanitair aanwezig, soms zelfs in de buitenlucht, wat de glampingervaring avontuurlijker maakt. Hierin bevinden zich veel kleinschalige projecten zoals Buitenplaats Beekhuizen, Warredal of Ruysbus of denk ook aan kleinschalige touroperators zoals Tendi.

2. Glamping Camping:

De Leistert

Binnen dit segment verblijf je op een camping of vakantiepark, maar dan in een luxe glampingaccommodatie. Je geniet van de gezelligheid van een camping, compleet met animatie voor kinderen, terwijl je toch kunt profiteren van je eigen sanitair in de accommodatie. Dit zijn vaak bestaande campingstructuren die zich gaandeweg transformeren tot een glamping (of een deel van hun terrein). Denk b.v. aan De Leistert, Papillon country resort of ‘Vakantiepark t Molke.

3. Glamping Village:

Your Nature

Glamping Village-locaties bieden uitsluitend glampingaccommodaties aan. Hier mag je iets meer luxe verwachten dan bij Glamping Camping. De plekken zijn ruimer en bieden meer privacy. De indeling van het terrein is vaak wat anders dan bij traditionele campings, en er zijn extra faciliteiten zoals wellnessvoorzieningen of hoogwaardige restaurants. Hier gaat het echt om een high-end beleving, die niets onderdoet aan een 5 sterren hotel, maar dan dus in de buitenlucht. Denk aan b.v. Garden Village Bled in Slovenie, Vacanze Boutique aan het Gardameer of Your Nature in Belgie.

4. Glamping Experience:

Leeds Castle

Dit segment biedt echt bijzondere glampingervaringen. Het kan gaan om unieke accommodaties of locaties die opvallen. Denk aan overnachten in een honingraat in Slovenië of verblijven in een Iglo in Finland. Een vakantie binnen het Glamping Experience-segment is altijd een onvergetelijke ervaring, zonder in te leveren op luxe en comfort.

De Groei van Glamping

Het verheugt ons te zien dat de populariteit van glamping gestaag blijft groeien. Terwijl traditioneel kamperen terrein verliest, lijkt glamping deze ruimte op te vullen. Deze groei heeft geleid tot een overvloed aan glampingaanbieders op de markt, wat de keuzemogelijkheden voor reizigers steeds uitgebreider maakt.

Over deze groei in het Glamping segment zal ik ook een presentatie verzorgen tijdens de vakantiebeurs op 10 januari op de Travel Trade Day. Glamping zou namelijk wel eens de oplossing kunnen zijn een groenere toekomst en betere mentale wellness en ook een extra inkomstenbron voor deze sector.

Meld je hier aan voor de Travel Trade day en mijn presentatie!

De Toekomst van Glamping

De reis door de wereld van glamping is zeer succesvol ontvangen, en we zijn al bezig met de planning van een tweede editie. Daarnaast gaan we ook kijken hoe we de vraag “Wat is Glamping?” verder kunnen verkennen.

Op 23 en 24 maart nodigen we je i.s.m. Pleisureworld uit om deel te nemen aan GlampingDays ’24, waar we dieper ingaan op de toekomst van glamping. Deze speciale ontmoetingsdag is bedoeld voor recreatieondernemers uit binnen- en buitenland die geïnteresseerd zijn in glamping. Tijdens vier unieke kennissessies zullen we praten over innovaties, productontwikkeling en de nieuwste ‘Glamping’-accommodaties van de toekomst. Experts uit binnen- en buitenland zullen presentaties geven, en ontwikkelaars en leveranciers zullen hun nieuwste innovaties presenteren. Vergeet niet dat #Storytelling een integraal onderdeel is van deze unieke GlampingDays’24.

Kortom, glamping is een fascinerend fenomeen dat de recreatiesector blijft veranderen en evolueren. Ik ben erg blij dat ik deze reis van dichtbij mee mag maken.


Met dank aan (auteur van dit artikel): Richard Otten, Glamping Expert

Zie ook ons (Pretwerk) eerdere artikel: Glamping of vakanties met natuurbeleving?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *