Caravan Salon Düsseldorf 2024: vol programma voor de caravaning-community

Caravaning staat voor zelf bepalend en onafhankelijk reizen midden in de natuur en vervult de wens van mensen naar vrijheid en individualiteit zoals geen enkele andere vakantievorm doet. Op Caravan Salon worden van 30 augustus tot en met 8 september de mobiele dromen van de community vervuld en toont de branche het volledige portfolio; van voertuigen tot passende vakantiebestemmingen. Düsseldorf zal tien dagen lang de internationale hoofdstad van de mobiele vrijetijdsbesteding zijn en de community opnieuw met een uitgebreid programma, speciale shows, specials en talrijke attracties imponeren.

Foto: Caravan Salon

Op 250.000 vierkante meter tonen meer dan 750 exposanten de nieuwste caravans, campers en kampeerbusjes, evenals accessoires, uitbouw-onderdelen, tenten, mobiele woningen, vakantiebestemmingen en kampeer- en camperplaatsen. “De ontwikkeling van dé toonaangevende beurs voor de caravaning-branche is indrukwekkend. We kunnen de recordcijfers van vorig jaar opnieuw overtreffen en daardoor kunnen we in 2024 naar de grootste Caravan Salon aller tijden uitkijken. Onze 16 hallen en het buitenterrein zijn tot de laatste plek volgeboekt, wat betekent dat de productdiversiteit nog groter is. Caravan Salon is waardevoller dan ooit voor de branche en in het bijzonder voor de eindgebruikers,” aldus een enthousiaste Stefan Koschke, directeur van de beurs.

Daniel Onggowinarso, directeur van de Caravaning Industrie Verband (CIVD): “Caravan Salon is als grootste en belangrijkste beurs van onze branche het onbetwiste hoogtepunt van het caravaning-jaar. Nergens anders kunnen bezoekers zo diep in de veelzijdige wereld van het caravaning duiken en de nieuwste innovaties en producttrends van dichtbij ervaren. Dit omvat uiteraard de nieuwste voertuigmodellen van caravan- en camperproducenten, die traditioneel hun première op Caravan Salon vieren. Maar de beurs is zoveel meer dan alleen een etalage voor producten; het is ook een onmisbaar branche-overstijgend platform voor uitwisseling en dialoog, omdat caravaning zich zonder twijfel tot een belangrijke toeristische en economische factor heeft ontwikkeld. Daarom zijn we erg blij om dit jaar weer talrijke vertegenwoordigers uit politiek, economie en wetenschap op de beurs te mogen verwelkomen.”

Naast de activiteiten van de exposanten is er in de hallen en op het buitenterrein een gevarieerd programma en veel speciale thema’s rondom de mobiele vrijetijdsbesteding:

‘StarterWelt’ op het buitenterrein – een must voor beginners

De populaire StarterWelt is het eerste adres voor iedereen die het mobiele reizen net heeft ontdekt. Dit jaar bevindt het zich op het buitenterrein tussen de hallen 10 en 16. Tijdens Caravan Salon helpt het nieuwkomers en beginners om zich op het uitgebreide beursaanbod te oriënteren en het geschikte voertuig te vinden. Professionals geven onder meer aanbevelingen met betrekking tot voertuigtypes, reisroutes of de juiste keuze van een kampeerplaats en staan tevens klaar om vragen te beantwoorden. Naast deze persoonlijke adviezen, zorgt een gevarieerd podiumprogramma met alle relevante thema’s over mobiel reizen voor nog meer informatie en inspiratie.

Avontuur Doe-Het-Zelf

Tevens op het buitenterrein, zal de speciale tentoonstelling ‘Avontuur Doe-Het-Zelf’ het eerste aanloopount voor de doe-het-zelf-community en de fans van VanLife zijn. Het team van Martin Kreplin met de tijdschriften explorer & VANderlust biedt voor de hallen 13 en 14 professionele hulp en toont met hun expertise waar men bij het om- of uitbreiden van een eigen camper (of caravan) rekening mee moet houden. Meerdere zelfgebouwde vrijetijdsvoertuigen tonen duidelijk wat er mogelijk is. Dagelijkse lezingen voor beginners, gevorderden en professionals informeren over belangrijke onderwerpen zoals werkplaats- en materiaalkunde, stroom- en energievoorziening, verwarming en koken, maar ook isolatie en lay-out.

Traumtouren-Kino en spectaculaire EOFT-films

In de Traumtouren-Kino (de droomreizen-bioscoop) op de 1e verdieping van hal 1 (ruimte 16), krijgen toeschouwers ook dit jaar bijzondere caravaning- bestemmingen gepresenteerd. Konstantin Abert, Janette Emerich en Uwe Hamm tonen de bezoekers indrukwekkende impressies van nabije en verre droomlanden. Tijdens de boeiende presentaties gaat het deze keer naar Frankrijk, Turkije, IJsland, Patagonië, evenals langs de Panamericana en TransAfrika.

Sneller, hoger, verder – dat is het motto van de European Outdoor Film Tour (EOFT). Op het podium ‘Travel & Nature CONNECTED’ in hal 7 geeft de EOFT-crew op vrijdag 6 september om 18.00 uur een blik op de spectaculaire diversiteit van de outdoor- en avonturensport. Als de hoofdrolspelers van start gaan, staat de wereld op zijn kop – en het scherm ook. Voor bezoekers van Caravan Salon is de EOFT-filmervaring gratis.

Model-staplaats op het buitenterrein

Op het buitenterrein tussen de hallen 10 en 17 presenteert de Caravaning Industrie Verband ook dit jaar met een speciale tentoonstelling innovatieve oplossingen op het gebied van standplaatstechniek en -infrastructuur. Experts en fabrikanten demonstreren aan de hand van concrete voorbeelden hoe de succesvolle planning en exploitatie van camperplaatsen werkt. Bezoekers kunnen zich ter plaatse rechtstreeks door experts laten adviseren.

B2B-conferentieprogramma

Op Caravan Salon staan niet langer alleen de producten en diensten centraal, maar de beurs heeft zich in de afgelopen jaren ook tot een belangrijk platform voor dialoog en netwerken ontwikkeld. Het conferentiesegment voor professionals en vakmensen wordt onder de titel ‘Destination Zukunft 2024’ verder uitgebreid. Naast de gevestigde formats ‘Symposium Natur.Tourismus.Zukunft’, ‘Deutscher Stellplatztag’ en ‘Fachforum Wandern’ worden met de Camping Destination Day, de netwerkavond ‘Travel Industry meets Caravaning’, Caravan Salon ‘InnovationStage’ en de Outdoor-host-dag vier nieuwe formats geïntroduceerd, die het B2B-programma aanzienlijk verrijken. Aan de hand van verschillende voorbeelden en best practices worden de ontwikkelingsstadia op weg naar innovatieve caravaning-bestemmingen belicht. Het volledige programma is hier te vinden

‘Camper van het jaar 2024’

De ADAC zoekt de ‘Camper van het jaar 2024’. De finale van de landelijke competitie vindt op zaterdag 7 september van 11.00 tot 16.00 uur op het buitenterrein voor hal 10 plaats. Finalisten uit heel Duitsland hebben zich tijdens de ADAC Camping Days in juni en juli voor de eindronde gekwalificeerd en moeten in verschillende rijvaardigheidsdisciplines en bij meerdere speciale opdrachten hun vaardigheden op het gebied van rijprecisie, behendigheid en kampeerkennis aantonen.

Hal 7: Travel & Nature CONNECTED

Het toerismesegment van Caravan Salon presenteert zich voor het eerst in al zijn facetten in hal 7, direct bij Ingang Noord. Hier vinden bezoekers een verscheidenheid aan droomlocaties, aantrekkelijke kampeer- en standplaatsen en perfecte caravaning-bestemmingen voor buitenactiviteiten zoals wandelen, klimmen of fietsen. Het aanbod in deze hal wordt met een informatief en onderhoudend programma op het ‘Travel & Nature CONNECTED’ podium aangevuld en nodigt uit om te dromen en om de volgende reizen concreet te plannen.

E-bike parcours voor hal 15

Fietsen is van veel caravaning-fans een van de favoriete hobby’s. Vooral e-bikes zijn erg populair en worden regelmatig voor tochten tussen de camping en uitstapjes gebruikt. Op het buitenterrein voor hal 15 biedt het ‘E-bike parcours’ bezoekers de gelegenheid om de rij-eigenschappen van elektrische fietsen en elektrische scooters op een apart terrein uit te proberen.

Rally voor Kinderen en Adventure Camp

Voor de kleine bezoekers organiseert de Deutsche Wanderverband in samenwerking met veel exposanten in hal 7.0 de Rally voor Kinderen, welke gezinnen uitnodigt om bij verschillende stations aan het programma deel te nemen en op ontdekkingstocht te gaan. Uitgerust met een actiekaart kunnen de kinderen de hal verkennen en bij verschillende exposanten kleine raadsels oplossen of bij afwisselende doe-activiteiten laten zien wat ze in huis hebben. Van een behendigheidsspel, via de populaire natuurquiz tot een zoekspel – er is voor kinderen van alle leeftijden iets te doen. Aanmelden kan op de stand van de Deutsche Wanderverband. Tijdens de weekenden zijn er voor jongeren en kinderen diverse speel- en klimactiviteiten bij het Adventure Camp van de Stadtsportbund Düsseldorf. Op het buitenterrein tussen hal 10 en hal 16 nodigen verschillende actie-stations tot spel en plezier uit.

Caravan Center

Wie van het beursbezoek een korte vakantie wil maken, kan naar het populaire Caravan Center op parkeerplaats P1 van de beurs navigeren. Tijdens de looptijd van CARAVAN SALON is dit de grootste staplaats van Europa. Het Caravan Center telt ongeveer 3.500 staplaatsen met en zonder voorzieningen en brengt de community samen. Vanwege de grote vraag zijn de staplaatsen dit jaar bij boeking beperkt tot 48 uur – zo moeten nog meer geïnteresseerden de mogelijkheid krijgen om op het Caravan Center te overnachten.

Voor tickets en prijzen, zie: Caravan-salon.com.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *