Dansen in de lift: Steeds meer dansscholen in Nederland

Het aantal dansscholen dat staat ingeschreven in het Handelsregister groeit: over de afgelopen vijf jaar is het aantal met 35% toegenomen, van 2544 naar 3443. De grootste toename is te zien in Flevoland. Daar groeide het aantal dansscholen in vijf jaar tijd met 51%, van 61 naar 92 scholen.

foto door Depositphotos.com

In Noord-Holland zijn nu 809 scholen te vinden waar de voetjes van de vloer kunnen, in 2019 waren dat er 569 (een stijging van 42%). Dit blijkt uit cijfers van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK).

Meer opleidingen

Bart Wesseling van de Vereniging Dansondernemers Nederland ziet een divers aanbod: “Er zijn inderdaad veel dansstijlen bij gekomen. Vroeger was stijldansen de enige partner-dansstijl, tegenwoordig kun je ook onder andere salsa, kizomba, lindy hop en de Argentijnse tango dansen. De laatste jaren zit het stijldansen overigens wel weer in de lift.” Volgens Bart is de groei van het aantal dansscholen tevens te verklaren doordat meer jonge mensen een eigen dansschool beginnen. “Zij hebben de dansopleiding afgerond of hebben zelf op hoog niveau gedanst. Ze werken als zzp’er bij verschillende dansscholen of starten zelf een dansschool. Daarnaast zijn er meer opleidingen tot dansinstructeur of dansdocent bijgekomen.”

Dansen zonder schaamte

Dansen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Volgens Xoë, die een dansschool in Zwolle beheert, speelt social media hierin een grote rol. “Platforms zoals Youtube en TikTok inspireren en motiveren om te gaan dansen. Je hoeft je nergens meer voor te schamen. De drempel om vrij te bewegen op de dansvloer is, mede door alle online video’s, verlaagd.” De ondernemer gelooft heilig in het laten groeien van de dansgemeenschap in haar stad. Ze werkt onder andere samen met de Stichting Meedoen Zwolle. Zo heeft zij het meermaals voor elkaar gekregen om kinderen uit minder bedeelde gezinnen te laten schitteren op diverse (internationale) podia.

Internationale Dag van de Dans

Op 29 april 2024 is het de Internationale Dag van de Dans. De International Dance Council (Counseil International de la Danse/CID) heeft deze dag in 1982 in het leven geroepen. Overal ter wereld laten (semi-)professionele dansers en amateurdansers hun kunsten zien om zo meer mensen geïnteresseerd te krijgen in deze sport. De datum van 29 april is symbolisch, want dat is de geboortedag van Jean-Georges Noverre (1727-1810), een Franse balletmeester en grondlegger van modern ballet. 

Bron en meer informatie: www.kvk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *