Belgische kust kijkt positief terug naar de paasvakantie

De Belgische kustgemeenten zorgden tijdens de paasvakantie voor een aangename vakantiesfeer. Zowel dag- als verblijfstoeristen waarderen de veelheid van evenementen. Triënnale Beaufort kende een sterke start. Ook musea, indoorattracties en evenementen blijven aantrekkelijke troeven. Het Ensorjaar en de Crystal Ship in Oostende, de tentoonstelling over Paul Delvaux in Koksijde-Oostduinkerke, Westfront in Nieuwpoort en het vernieuwde Permekemuseum in Jabbeke zijn enkele toppers die tijdens de paasvakantie erg geapprecieerd werden.

Klassieker

De paasvakantie is voor veel Vlamingen een klassieker en een gezellige periode voor een korte vakantie aan zee. Door de nieuwe regeling van de schoolvakanties in Franstalig België was het de tweede keer dat enkel de Vlamingen paasvakantie hadden. Ook buitenlandse toeristen (uit de buurlanden) genieten in deze periode graag van de vakantiesfeer aan de Kust. 

Tijdens de voorbije twee weken registreerde de Kust ongeveer 1,5 miljoen toeristische overnachtingen, een status quo in vergelijking met 2023. Het hoogste aantal overnachtingen viel te noteren tijdens het paasweekend. De kusthotels haalden tijdens dit verlengde weekend een gemiddelde bezettingsgraad van 70 procent. De situatie verschilt van badplaats tot badplaats.

De Kust noteerde ongeveer 1,1 miljoen dagtoeristen tijdens de paasvakantie, ongeveer negen procent meer in vergelijking met de paasvakantie in 2023. De topdag was zaterdag 6 april met ongeveer 115.000 dagtoeristen. 

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Ook in de paasvakantie worden de vele troeven van de Kust nog altijd erg geapprecieerd door een breed publiek. Door de inspanningen van de toeristische sector in elke badplaats kunnen de vakantiegangers genieten van een ruim aanbod. De Kust positioneert zich meer dan ooit als een bestemming voor de vier seizoenen. De toeristische sector kijkt uit naar de verlengde weekends in mei”.

Eind april twee weken vakantie voor Franstalige Belgen

Door de verschillende timing van de schoolvakantie ligt het aandeel van de Franstalige Belgen logischerwijze lager tijdens de voorbije vakantieweken. Toch zijn ongeveer 20 procent van de toeristische overnachtingen gereserveerd door Franstalige Belgen. Tot en met de laatste gelijklopende paasvakantie in 2022 waren Franstalige Belgen goed voor 33 procent van de toeristische overnachtingen. De Franstalige Belgen hebben dit jaar twee weken lentevakantie vanaf 29 april.

Ook voor de tweedeverblijvers is de paasvakantie een bijzondere periode om met familie en vrienden te genieten van het vakantieverblijf aan zee.

Meer informatie: Dekust.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *