Groei van 25% in aantal hotelovernachtingen Rotterdam in 2023

Rotterdam telde in 2023 ruim 1.4 miljoen hotelgasten (ten opzichte van ruim 1.1 miljoen in 2022). Ook het aantal hotelovernachtingen was met ruim 2,5 miljoen hoger dan de ruim 2 miljoen het jaar ervoor. De grootste groei zat in het zakelijke segment, dan na de coronacrisis nog wat was achtergebleven.

Foto: Pretwerk @ Depot Boymans van Beuningen

De opwaartse trend van 2022, toen wereldwijd het toerisme weer aantrok, zette zich door in 2023. Voor het eerst verbleven vorig jaar meer buitenlandse hotelgasten in de Rotterdam dan Nederlandse gasten. Het overgrote deel van de bezoekers dat Rotterdam in 2023 bezocht, was afkomstig uit Nederland en omringende landen als Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Selectief op zoek naar de juiste doelgroep

Om te zorgen voor de juiste balans tussen een leefbare en levendige stad voor Rotterdammers is er sinds 2019 de Visie Toerisme van de gemeente Rotterdam. Deze langetermijnstrategie voor toerisme in Rotterdam is leidend voor de marketing- en acquisitie inspanningen van Roterdam & Partners: “De ideale vrijetijdsbezoeker voor Rotterdam is iemand die zich aangetrokken voelt tot wat Rotterdam uniek maakt, zoals moderne architectuur, kunst- en cultuur, de haven en het water. Iemand die hier met de trein of met ander duurzaam vervoer naartoe komt, meerdere dagen blijft en die graag van de gebaande paden afwijkt om de verborgen parels van de stad te ontdekken en bijdraagt aan een gezonde spreiding over de stad. De langlopende Do-rist campagne draagt in belangrijke mate bij aan het aantrekken van dit type bezoeker.”

Ondernemers, gemeente en bewoners profiteren

De bezoekerseconomie leverde de stad in 2023 naar verwachting ruim 13 miljoen euro aan toeristenbelasting op. Iemand die de stad bezoekt geeft geld uit; in horeca, musea, attracties, aan vervoer en een hotelovernachting. Dat zorgt voor inkomsten voor ondernemers in de stad en creëert banen in de (zakelijke) toeristische sector, en gerelateerde sectoren (horeca en detailhandel, zakelijke dienstverlening, leveranciers, etc). Bovendien kunnen we mede dankzij bezoekers een hoog voorzieningenniveau (musea, horeca, winkels en attracties) in stand houden waar ook Rotterdammers van profiteren.

!n Rotterdam zorgt de sector Recreatie & Toerisme voor 24.400 banen. Dit is 6,5% van het totaal aantal banen in Rotterdam.

Bron en meer informatie: www.rotterdampartners.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *