Kamperen in eigen land blijft populair

Met 4,4 miljoen kampeerders in Nederland en een groeiend aantal kampeermiddelen blijft kamperen een populaire manier van vakantie vieren. Meer dan de helft van de ruim 4000 ondervraagde kampeerders geeft aan vaker dan 4 keer per jaar op pad te gaan met een eigen kampeermiddel. 84 procent kampeert het liefst in eigen land. Dit zijn twee van de opvallende uitkomsten van de Kampeermonitor van Stichting Open Camping Dag. Voor een meerderheid van de respondenten behoort kamperen tot het nationale erfgoed. 

Minder stress na kamperen

Deze week is het kampeerseizoen geopend en we zien weer meer caravans, campers en vouwwagens op de weg. Nederlanders verblijven graag en vaak in de buitenlucht op een camping. Dat doet onze mentale gezondheid goed: de helft van de respondenten geeft aan minder gestrest thuis te komen na een kampeervakantie. Uit het onderzoek blijkt ook dat kamperen als budgetvakantie wordt gezien. 57 procent van de ondervraagden gaf aan maximaal € 1.500 uit te geven aan de langste vakantie in het jaar. Kleinschalige campings zijn hierbij populair. 

Lichte draai naar duurzaamheid
Het onderzoek laat een voorzichtige draai naar duurzaamheid zien. Een meerderheid vindt dat kamperen bijdraagt aan een duurzamere wereld en men is licht geïnteresseerd in duurzame ontwikkelingen in de markt. Met name zonnepanelen voor het eigen kampeermiddel hebben de interesse, ook de gasloze caravan en offgrid-kamperen worden genoemd. Bij de keuze van een camping is voor 69 % van de respondenten duurzaamheid één van de keuzefactoren. Voor campings kan het dus interessant zijn om te laten zien welke maatregelen zij doorvoeren op hun terrein. 

Koken en spelletjes

Tijdens het kamperen zijn we graag actief bezig: fietsen en wandelen horen er voor de meeste kampeerders bij. Op de camping zijn lezen en bordspelletjes spelen de populairste bezigheden onder de luifel. Ook koken we graag op de camping: ruim de helft van de kampeerders doet dat het liefst lekker buiten. 

Meer informatie: Opencampingdag.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *