Monumenten en begraafplaatsen Eerste Wereldoorlog op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

139 begraafplaatsen en herdenkingssites langs het vroegere Westelijk front van de Eerste Wereldoorlog worden ingeschreven op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het gaat over sites in Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen. Die beslissing is genomen op 20 september 2023 tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Werelderfgoedcomité.

Crypte van de IJzertoren

139 opmerkelijke architecturale en landschappelijke sites

De nominatie bestaat uit 139 sites: 16 in Wallonië, 27 in Vlaanderen en 96 in Frankrijk. Het is een zorgvuldige selectie die hulde brengt aan alle slachtoffers van dit conflict, uit meer dan 130 hedendaagse staten.

De sites zijn krachtige symbolen van verzoening en gelijkheid en eren elke soldaat, uit het eigen kamp of niet en ongeacht geografische of sociale afkomst. De wereldwijde dimensie van deze nominatie en de universele boodschap van vrede zijn opvallend actueel gezien de huidige internationale gebeurtenissen.

Een overwinning na 15 jaar inspanning en samenwerking

Deze prestigieuze erkenning is het resultaat van 15 jaar nauwe samenwerking tussen de Vlaamse, Waalse en Franse administraties en sitebeheerders.

Het dossier kon voorgelegd worden dankzij het sterke teamwerk tussen het Vlaamse agentschap Onroerend Erfgoed, het Waalse agentschap voor het Erfgoed (AWAP) en de Franse Association des Sites et Paysages de Mémoire de la Grande Guerre. Daarnaast waren verschillende lokale partners en de belangrijkste beheerders van de betrokken sites nauw betrokken.

Al meer dan 100 jaar zijn tal van organisaties zoals de Commonwealth War Graves Commission, de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge en de American Battle Monuments Commission de bewakers van dit erfgoed, dat nu erkend is door UNESCO.

Een vredesboodschap met internationale weerklank

Deze nieuwe inschrijving op de lijst van het werelderfgoed is niet alleen goed nieuws voor Wallonië, Vlaanderen en Frankrijk. Dit erfgoed behoort ook toe aan de meer dan 130 landen waarvan de gesneuvelden hier hun laatste rustplaats kregen. Bezoekers van over de hele wereld herdenken er hun voorouders en vinden troost. Deze wereldwijde erkenning is een geweldige boodschap van broederlijkheid voor de thuislanden van soldaten die uit alle hoeken van de wereld komen.

Bron en meer informatie: www.visitflanders.com/en/discover-flanders/arts-and-heritage/flanders-fields

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *