Recreatieve drones verstoren vogels in het broedseizoen

Een opkomend speeltje in de recreatiesector is de inzet van drones. Ze worden steeds goedkoper en makkelijker te bedienen. Bovendien zorgt een drone met camera voor unieke beelden. Er zit echter ook een keerzijde aan de opkomst van drones. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, blijkt dat drones vogels kunnen verstoren. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.

foto door Depositphotos.com

De toeristische marketingorganisatie Visit Wadden is een van de eerste destinatiemanagement organisaties (DMO’s) die start met een bewustwordingscampagne. De campagne gaat al snel van start omdat tijdens het broedseizoen (start op 15 maart) de vogels extra kwetsbaar zijn.

Uit het onderzoek bleek o.a. dat sommige vogelsoorten zeer gevoelig reageren op drones; deze vliegen al op wanneer de drone 160 meter verderop vliegt. Dit geeft ook aan hoe belangrijk het is om onnodig gebruik van drones in het Waddengebied te stoppen.

Eenvoudige tips tegen verstoring

Ingrid Aaldijk, programmamanager Wij & Wadvogels (Vogelbescherming Nederland) benadrukt de impact van verstoring: “Ook wanneer er geen kuikens of eieren zijn, heeft menselijke verstoring impact, bijvoorbeeld op onze trekvogels die het Waddengebied bezoeken als belangrijk rust- en voedselgebied. De vogels verliezen veel energie door het onnodig opvliegen, wat hun overlevingskansen vermindert. Dit heeft op lange termijn ernstige gevolgen voor het gehele ecosysteem. Met eenvoudige tips kan iedereen bijdragen aan rust voor vogels: blijf op de paden en houd je hond aan de lijn. Meer tips zijn te vinden op www.WADdoejij.nl

Meer informatie: www.visitwadden.nl/nl/nieuws/laat-drones-thuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *