Verkoop nieuwe caravans groeit 11,5 procent in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2024 werden in Nederland 1.681 nieuwe caravans geregistreerd en dat is een plus van 11,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit de cijfers van brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Het aantal nieuwe campers nam met 6,2 procent toe in vergelijking met de eerste drie maanden van 2023.

Foto: Pretwerk @ Kampeer en caravan Jaarbeurs Utrecht

Bijna 1 op de 5 nieuwe caravans en campers werd dit jaar geregistreerd in Noord-Brabant; in absolute aantallen bedroeg de groei afgelopen kwartaal in deze provincie meer dan 18 procent. Zuid-Holland was goed voor een aandeel van bijna 17 procent van alle registraties, Gelderland 13,5 procent en Noord-Holland 13,3 procent. De grootste relatieve groei qua registraties van nieuwe kampeerauto’s en caravans werd met meer dan 34 procent in Groningen gerealiseerd, terwijl Utrecht de enige provincie is met minder nieuwe caravans en campers (min 2,5 procent) ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023

Recordaantal

In totaal telde Nederland op 1 april jl. een recordaantal van 615.981 caravans en kampeerauto’s en dat zijn er ruim 11.000 -oftewel bijna 2 procent- meer dan een jaar geleden op dezelfde datum. De caravanpopulatie nam in die periode met 300 stuks af tot 422.846 en de totale omvang van het camperpark groeide 6,3 procent tot 193.135. KCI-voorzitter Leo Diepemaat maakt zich op voor een nieuwe mijlpaal: “We gaan dit jaar de 200.000e camper in Nederland tellen en dat betekent grofweg een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Vooral sinds corona is de populariteit van kamperen in een stroomversnelling gekomen. Dat uit zich ook in de totaalcijfers van de caravans; voorheen namen die aantallen met ongeveer hetzelfde tempo af als dat de camperpopulatie steeg. Maar sinds enkele jaren is die krimp nagenoeg tot stilstand gekomen en blijkt ook de eigen caravan weer zeer populair. De industrie heeft bovendien de leveringsproblemen het hoofd kunnen bieden en daardoor is er weer volop keus voor de consument.”

Opening kampeerseizoen

Pasen vormt traditiegetrouw de opening van het nieuwe kampeerseizoen en zaterdag 6 april openen honderden campings de deuren voor het publiek tijdens de Open Camping Dag 2024. Met zomerse temperaturen in het verschiet komend weekend is dat de ideale gelegenheid voor zowel doorgewinterde als beginnende kampeerders om zich te oriënteren op een vakantiebestemming in eigen land. Ook bij kampeerwinkels en caravan- en camperdealers staan er zaterdag allerlei speciale acties op stapel om de start van het kampeerseizoen in te luiden.

Meer informatie: www.opencampingdag.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *