Wat zijn de halloweentrends van 2024?

De Halloweenmaand oktober blijft een bijzonder fenomeen. Voor vele attractieparken is Halloween inmiddels een topmaand geworden, terwijl oktober in het pré-halloween tijdperk een uitgesproken dalmaand was. Pretparkspecialist Joyce Dijkstra neemt je in dit artikel graag mee door de opvallendste hoogtepunten van Halloween 2024… als je tenminste durft!

Pairi Daiza

Het is weer oktober, de maand waarin de dagen korter worden en de nachten langer… En dat kan maar één ding betekenen: tijd voor Halloween! Terwijl de bladeren vallen en de mist langzaam over de velden sluipt, bereiden vele dagattracties zich voor op de griezeligste tijd van het jaar. Pompoenen worden in grote aantallen bij de lokale boer gehaald, en elk park doet zijn uiterste best om bezoekers de stuipen op het lijf te jagen met duistere decoraties en het beste entertainment. Dit jaar hebben de parken bovendien weer tal van nieuwe, bloedstollende attracties en evenementen in petto.

Zie ook: Halloween marketing: 5 online tips voor jouw evenement

Spectaculaire shows stelen de show

In 2023 zagen we al dat shows en showelementen een steeds grotere rol gingen spelen tijdens Halloween, in plaats van simpelweg mensen snel te laten schrikken. Deze trend zet zich in 2024 in nog grotere mate voort, met grootse aankondigingen van vernieuwde shows en parades. Zo hebben onder andere Drouwenerzand, Park Astérix, Europa-Park en Toverland geïnvesteerd in hun Halloweenparades, en biedt Bobbejaanland dit jaar voor het eerst een parade aan.

Daarnaast is er een toename te zien in het aantal shows en voorstellingen tijdens Halloween in de parken. In Europa-Park keert bijvoorbeeld de musical “SPOOK ME! 2” terug, het spannende vervolg op de populaire Europa-Park-musical. Bezoekers kunnen daar ook genieten van de ijsshow “Surpr’Ice presents The Vampire Circus on Ice”. In Bobbejaanland wordt de nieuwe illusieshow ‘The Curse of Houdini’ gepresenteerd, die wordt aangekondigd als “de grootste nieuwigheid op het entertainmentprogramma”. Movie Park Germany biedt de nieuwe show “Unhallowed – The Freak Show Straight Out of Hell” waarin de Nederlandse illusionist Christian Farla nachtmerries tot leven brengt. Walibi Belgium introduceert dit jaar de nieuwe show Behind, die het publiek weet te boeien met ijzingwekkende optredens. Ook de Plopsa-parken organiseren opnieuw speciale Halloweenshows rond bekende Studio-100 figuren, zoals Piet Piraat en Kabouter Klus

Ook in de scarezones en spookhuizen komt de nadruk steeds meer op show te liggen. Theatrale elementen worden steeds vaker toegevoegd, waarbij specifieke scènes worden opgevoerd. In Walibi Holland, bijvoorbeeld in de scarezone Pirates’ Cove, is er een moment waarop de piraten onder water raken en daardoor anders beginnen te bewegen. Bobbejaanland meldt tevens in hun persbericht dat ze dit jaar “heel wat nieuwe acts” zullen brengen in de halloweenzones en showzalen. Een goed voorbeeld hiervan in een spookhuis is bij het nieuwe spookhuis US vs YOU in Walibi Holland. Hier loopt de bezoeker door verschillende scènes, waarbij hij of zij het middelpunt is en de acteurs direct de interactie aangaan. Het komt ook steeds vaker voor dat acteurs in een spookhuis midden in de ruimte staan en daar de interactie aangaan met bezoekers, in plaats van enkel een deur te openen en de bezoeker te laten schrikken om vervolgens weer te verdwijnen.

Vuurwerk- en vuurshows blijven ook dit jaar populair. Screams in Avonturenpark Hellendoorn opent met een vuurwerkshow, terwijl Toverland de dag afsluit met een vernieuwde vuurwerkshow. In Bobbejaanland is de vuurshow ‘Devil’s Dance’ wederom te bewonderen als afsluiter van de avond, en ook Bellewaerde sluit af met “spetterend muzikaal vuurwerk”.

Steeds meer griezelplezier voor de kleintjes

Halloween voor kinderen wordt steeds populairder, en de focus hierop neemt elk jaar toe. Dit gaat vaak gepaard met verkleden, schminken en knutselactiviteiten. Opvallend is dat de Plopsa-parken kiezen voor een “volledig familiegerichte invulling van Halloween”, omdat dit beter aansluit bij hun DNA.

Daarnaast zien we de afgelopen jaren steeds meer specifieke Halloweenkarakters die worden ontwikkeld voor de kindvriendelijke edities van Halloweenevenementen. Voorbeelden hiervan zijn Daysee in Walibi Holland tijdens de Halloween Spooky Days en Heks Odelia tijdens Heksendoorn in Avonturenpark Hellendoorn. Nieuw dit jaar is Jackie de Coyote, een personage in Scary Prairie in Attractie- en Vakantiepark Slagharen, die ook haar eigen show heeft: “Zoete wraak.”

In Bellewaerde is er dit jaar een gratis kinderspookhuis genaamd ‘Spooky Birthday’, waar kinderen het monstertje Frankie ontmoeten. Daarnaast biedt het park twee spectaculaire shows die opnieuw voor het hele gezin toegankelijk zijn. Kinderspookhuizen zijn een groeiende trend in meerdere parken. Vaak wordt het “engere” spookhuis van de avond aangepast voor kinderen, met helderder verlichting en vriendelijkere acteurs. Dit gebeurt onder andere in Walibi Holland, Avonturenpark Hellendoorn en Attractie- en Vakantiepark Slagharen. Avonturenpark Hellendoorn introduceert dit jaar zelfs een nieuw spookhuis in de attractie Discovery Club, dat zowel een dagversie (Château Lumière) als een avondversie (Château Cristal) heeft. In Attractie- en Vakantiepark Slagharen zijn alle spookhuizen overdag toegankelijk voor gezinnen.

Halloween ontwaakt in de dierentuin en daarbuiten

Waar de Halloweengekte ooit begon in pretparken, is deze inmiddels overgewaaid naar andere soorten dagattracties. Zo organiseert Eindhoven Zoo voor de derde keer op rij BOEH! in de ZOO. Tijdens dit evenement ligt de focus zowel op griezelen als op het bijbrengen van natuureducatie aan kinderen. Een opvallend element is een griezelig kerkhof met uitgestorven dieren. Eindhoven Zoo verklaart: “Bezoekers leren hier spelenderwijs over het belang van natuurbehoud.”

Ook Pairi Daiza zet groots in op Halloween. In het park zijn diverse kunstwerken van legendarische wezens te bewonderen, waaronder een 11 meter lange Chinese draak. Daarnaast kunnen bezoekers genieten van betoverende videoprojecties en unieke optredens, zoals een spectaculaire vuurshow in het amfitheater onder de abdijtoren. Verder kunnen bezoekers deelnemen aan een pompoenzoektocht en aan een vogelverschrikker- en verkleedwedstrijd. Opvallend aan deze evenementen in dierentuinen is dat de focus niet per definitie ligt op spookhuizen en enge acteurs, zoals in pretparken, maar op educatie en show.

Wist je trouwens dat zelfs lokaal steeds meer met Halloween wordt gedaan? In het dorp Westerlo wordt bijvoorbeeld op donderdag 31 oktober een Halloweenactiviteit voor kinderen georganiseerd, met verschillende workshops voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Dit alles laat zien dat Halloween nog steeds aan populariteit wint, en dat juist buiten pretparken.

Het griezelige sfeertje wordt doorgetrokken in horeca en souvenirshops

Ook dit jaar zien we dat zowel de horeca als de souvenirs in de parken weer een griezelig sfeertje meekrijgen. Zo biedt Avonturenpark Hellendoorn groene suikerspinnen en groene popcorn aan, terwijl in Walibi Belgium het Freaky Pizza Festival terugkeert om “een culinaire ervaring te bieden waar horror en smaak samenkomen in een macabere setting.” In Pairi Daiza zijn de menu’s volledig geïnspireerd door het Halloween-thema, met herfstsmaken en -gerechten op het menu. Zelfs de dieren krijgen hier pompoenen voorgeschoteld! En wat te denken van de jaarlijks terugkerende Dinner Experience in Walibi Holland, waar bezoekers kunnen dineren in een enge setting, omringd door acteurs.

De souvenirshops in parken met Halloweenevenementen breiden hun halloweenassortiment elk jaar verder uit, met producten zowel voor thuis als voor gebruik in het park. Het is opvallend hoeveel bezoekers tijdens deze evenementen rondlopen met duivelshoorntjes of andere lichtgevende hoofddeksels, die vaak ter plekke worden aangeschaft nadat ze anderen ermee hebben gezien!

Halloween wordt steeds vroeger en later gevierd

Halloween wordt in andere delen van de wereld steeds vroeger gevierd. Zo begon Mickey’s Not So Scary Party in Walt Disney World dit jaar al op 9 augustus op geselecteerde avonden in Magic Kingdom en loopt dit nog door tot eind oktober. Ook de Halloween Horror Nights in Universal startten al in september in zowel Orlando, Hollywood als Japan. In Noord-Europa worden de festiviteiten momenteel veelal verlengd. De Halloween Fright Nights in Walibi Holland duren dit jaar een weekend langer en het Halloween Horror Festival in Movie Park Germany begon al op 28 september en loopt door tot en met 10 november.

Met de nog altijd groeiende populariteit van Halloween is te verwachten dat deze trend zich ook zal doortrekken naar de parken in onze directe omgeving. Recreational fear is immers immens populair, en steeds meer mensen zijn op zoek naar die adrenalinekick. Dit zien we ook terug in het groeiende aantal vaste attracties met een griezelig thema. Denk aan de dit seizoen geopende spookdarkride Dämonen Gruft in Heide Park, of onze eigen Efteling met Danse Macabre, die op 31 oktober 2024 opent – precies wanneer het écht Halloween is… 🎃


Met dank aan (auteur van dit artikel):

Joyce Dijkstra, Enthousiast Pretparkblogger met een scherp oog voor marketing-ontwikkelingen in de sector leisure. (werkt voor Red Online marketing)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *