Gemeenten begroten dit jaar 25% méér opbrengsten uit toeristenbelasting dan in 2023

De Nederlandse gemeenten verwachten in 2024 voor 538 miljoen euro aan opbrengsten uit de toeristenbelasting binnen te halen. Dit is 110 miljoen euro meer dan in 2023. De stijging komt vooral door Amsterdam. De hoofdstad verwacht in 2024 voor 242,5 miljoen euro aan toeristenbelasting binnen te halen, een toename van 47 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2024.

Zowel de tarieven voor hotelovernachtingen als het tarief voor cruisepassagiers en de vermakelijkhedenretributie (VMR) voor bezoekers op een rondvaartboot stijgen. In Amsterdam is de toeristenbelasting met ingang van 1 januari 2024 opgehoogd van 10% naar 12,5% van de overnachtingsprijs. De tariefsverhoging wordt volgens een verklaring van de gemeenteraad gebruikt om de groei van het aantal toeristen af te remmen. Maar het komt ook de Amsterdamse begroting uitstekend uit.

Op een tweede plek met het hoogste begrote bedrag aan toeristenbelasting staat de gemeente Rotterdam. Hier stijgt de opbrengst ook, maar minder hard, met 23,2 procent tot 16,8 miljoen euro.

In andere toeristische gebieden, zoals de Waddeneilanden, bedraagt de gezamenlijk begrote toename bijna 16 procent, lager dan het landelijk gemiddelde. De Waddeneilanden verwachten tezamen 20,9 miljoen euro aan toeristenbelasting te innen voor 2024. 

Gemeenten verwachten dit jaar 13,3 miljard euro te ontvangen uit al hun verschillende heffingen. De OZB zorgt daarbij voor de grootste inkomstenbron. Daarmee begroten de gemeenten 8,5 procent meer dan voor 2023 werd begroot en de grootste toename sinds 2007.

Meer informatie: www.cbs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *