Verplichte rapportage zakelijk én woon-werkverkeer vanaf 1 juli 2024

Werkgevers met 100 of meer werknemers zijn vanaf 1 juli 2024 verplicht om te rapporteren over het verkeer van hun werknemers. Deze werkgevers moeten naast alle zakelijke reizen, vanaf dat moment ook het woon-werkverkeer van hun werknemers gaan bijhouden. Deze verplichting maakt onderdeel uit van de nieuwe Omgevingswet. Kom erachter hoe het zit.

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)

De verplichting heet voluit de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM). Alleen werkgevers met 100 of meer werknemers in dienst moeten aan deze rapportageverplichting voldoen. Het gaat om de werknemers van alle vestigingen (van een onderneming of rechtspersoon) bij elkaar opgeteld. Alleen werknemers met een arbeidsovereenkomst én die minimaal 20 uur betaald werk per maand verrichten, tellen mee. Ingehuurde gedetacheerden en uitzendkrachten niet.

Ingangsdatum gewijzigd

In eerste instantie zou de verplichting vanaf 1 januari 2024 al gelden, maar de ministerraad besloot in november om dit uit te stellen naar 1 juli 2024. Je hebt dan ook iets meer tijd om je voor te bereiden.

Administratie op orde

Heb je meer dan 100 werknemers in dienst? Dan ben je dus vanaf 1 juli 2024 verplicht om diverse gegevens bij te houden en te rapporteren. Zorg dan ook dat je administratie hier klaar voor is.

Welke gegevens houd je bij?

In een handreiking van RVO staat welke gegevens je precies moet bijhouden. Denk aan het totaal aantal kilometers dat je werknemers hebben afgelegd voor zakelijk verkeer en voor woon-werkverkeer. En bijvoorbeeld het jaartotaal aan kilometers, verdeeld in soort vervoermiddel en brandstoftype.

Deadline 30 juni 2025

Je hoeft officieel dus pas vanaf 1 juli 2024 te rapporteren. De gegevens over de tweede helft van 2024 stuur je uiterlijk 30 juni 2025 in. Je kan er ook voor kiezen om wél over heel 2024 te rapporteren. Vanaf 2025 ben je sowieso verplicht om dat over het hele jaar te doen. De gegevens over heel 2025 moet je uiterlijk 30 juni 2026 insturen.

Wil je meer weten over de wijze waarop je moet rapporteren? Dat vind je in de handleiding ‘Aan de slag met het online formulier WPM’.


Met dank aan (redacteur van dit artikel):

Countus Accountants. “Wil je meer weten over de verplichting of kun je hulp gebruiken bij het op orde brengen van je administratie? Neem gerust contact op.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *