Zoo Planckendael (Be) krijgt een 28 meter hoge bamboetoren als nieuwe landmark

De ingang van ZOO Planckendael krijgt een compleet nieuwe look. Deze week starten in de Mechelse dierentuin de werkzaamheden aan een nieuwe ingang die jaarlijkse meer dan een miljoen bezoekers zal verwelkomen. De blikvanger van de vernieuwde site wordt een 28 meter hoge toren gemaakt van duurzaam bamboe.

Een primeur voor Europa, nooit eerder werd er op deze schaal met het sterke en duurzame materiaal gebouwd. “Het wordt ronduit spectaculair en helemaal Planckendael”, zegt algemeen directeur Dries Herpoelaert. “We hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in verschillende projecten voor onze dieren, nu zijn onze bezoekers aan de beurt.”

ZOO Planckendael bereidt zich voor op de toekomst met de bouw van een nieuwe, moderne ingang. Met dit ambitieus project wil de dierentuin de bezoekersbeleving van de meer dan een miljoen jaarlijkse bezoekers naar een hoger niveau tillen. De ingang wordt dubbel zo breed en is ingericht om de bezoekers comfortabel naar het park te leiden. Verder biedt de vernieuwde locatie ook ruimte voor diverse faciliteiten zoals abonnementenservice, EHBO-post, borstvoedingslokaal en sanitaire voorzieningen, inclusief kindertoiletten en toiletten voor mensen met een beperking en een nieuwe shop.

28 meter hoge bamboetoren

“De blikvanger van de nieuwe ingang wordt ongetwijfeld de 28 meter hoge bamboetoren die de skyline van ZOO Planckendael zal sieren”, zegt algemeen directeur Dries Herpoelaert enthousiast. “Het wordt spectaculair”, voegt hij eraan toe. De imposante hoogte van de toren is een knipoog naar de bekende stamgasten van ZOO Planckendael: de ooievaars. “Hun kenmerkende geklepper en hooggelegen nesten nodigen bezoekers uit om hun blik omhoog te richten, en dat is precies het effect dat we met de toren willen bereiken.”

Uniek in Europa

De bamboetoren wordt een unicum in Europa; nooit eerder werd een gelijkaardig project op deze schaal gerealiseerd. “Bamboe is een natuurlijk en ecologisch materiaal dat perfect past bij de identiteit van ZOO Planckendael”, vertelt projectmanager Elizabeth Carlon. “Het heeft de capaciteit om aanzienlijke hoeveelheden CO2 uit de lucht te halen. Bovendien is bamboe een bijzonder sterk materiaal. Eén staaf kan het gewicht van drie olifanten dragen.” Samen met de universiteit van Gent onderwierp ZOO Planckendael de Braziliaanse bamboe aan uitgebreide brand-, buig-, druk- en trekproeven, met uitstekende resultaten. Voor de realisatie van de nieuwe site stelde ZOO Planckendael een team van specialisten samen die uitblinken in hun vakgebied. “De samenwerking binnen het team is van onschatbare waarde voor dit complexe en boeiende project”, concludeert Elizabeth Carlon.

Bron en meer informatie: www.zooplanckendael.be/nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *