Nieuwe FEC Mauk op Eiland van Maurik stond al in 2011 in de plannen

In juli van dit jaar werd Family Entertainment Center (FEC) Mauk gerealiseerd bij vakantiepark Eiland van Maurik; een investering van € 7 miljoen. Dit soort FEC’s bij vakantieparken zijn de laatste jaren in opkomst. Het is daarom opvallend dat de directie de plannen al in 2011 opnam in de meerjarenplanning; de trend ver vooruit!

Horeca Grand café bar – een project waar Lennard trots op is

Meer winst in een FEC op een vakantiepark

Een FEC is volgens directeur Lennard Kempers geen vreemde investering voor een vakantiepark: “Grote uitgebreide centrumvoorzieningen, met veel dagrecreatieve activiteiten, zijn zeker niet nieuw in de sector. Kijk maar eens naar de grote domes van CenterParcs. Wat wel relatief nieuw is is dat deze voorzieningen ook voor daggasten worden opengesteld. Dan krijgt de centrumvoorziening ineens het label ‘Family Entertainment Center’. Ook Mauk kiest er voor om daggasten toe te laten. Die dragen direct bij aan de winstgevendheid van het centrum. Ook dat is een verschil met het concept van centrumvoorzieningen. Die zijn primair bedoeld als service aan de gasten. Mauk moet ook gewoon winstgevend kunnen opereren. Anders hadden we nooit zo’n grote investering gedaan.”

De voordelen van de FEC zitten overigens niet alleen in het toevoegen een winstgevende business unit aan het park. Kempers: “De grootste winst wordt geboekt doordat ons vakantiepark nu ook in het laagseizoen, met slechter weer, aantrekkelijker wordt. De extra boekingen zijn voor ons nog interessanter dan de directe opbrengst uit de dagrecreatie. En dan is er nog een bijkomend voordeel voor onze bedrijfsvoering. Doordat we nu jaarrond een betere bezetting hebben, kan ook mijn managementteam het hele jaar door aan de slag. Daarmee wordt ik een aantrekkelijker werkgever; en dat is in deze periode van schaarste wel zo handig.”

Hoe ziet het nieuwe FEC er uit

Wat als eerste opvalt is de strakke stijl van het interieur. Het straalt vooral een hoge kwaliteit uit. De centrale bar zou niet misstaan in een high-end Grand Café. De kleuren zijn gedempt en dat geldt ook voor de muziek. Deze rustige uitstraling zien we overal terug; ook in het kinderspeelgedeelte, dat normaal bont en kleurrijk wordt ingericht. Er is ook veel aandacht besteed aan de audio-visuele techniek (Pro Vision) en zijn er grote schermen waarop informatie en sport wordt geprojecteerd.

De onderdelen van MAUK:

  • Hyper Bowlingbanen (6) met interactieve elementen
  • Indoor speelruimte (Eiland Avontura) met een aparte zone voor de allerkleinsten. (EliPlay)
  • Hit-it arena; een Interactief klim en klauterparcous waar je met een polsbandje punten moet verzamelen terwijl je zo snel mogelijk door het parcours heen racet. (EliPlay)
  • Arcade Club – alleen spelletjes spelen, geen prijzen
  • Barry’s knutseltheater, waar ouders met hun kinderen kunnen knutselen – is tot nu toe de grootste hit. Tegen meerprijs kun je hier knutselpakketten inkopen. Voor daggasten wordt er een afzonderlijke entreeprijs gerekend.
  • Golf in the Dark – een leuke gethematiseerde midgetgolfbaan met blacklight verlichting.
  • In de centrale Sportsbar zijn diverse spelactiviteiten te vinden w.o. sjoeltafels, shuffle board, biljard en darts. De Sportsbar is zeer ruim opgezet zodat het op een regenachtige dag voldoende ruimte biedt om als centrale huiskamer van het park te fungeren. Naast de foodcourt is er ook nog een kleinere indoor speeltuin aangelegd.
  • Vijf karaokeruimtes (nog in aanbouw), waarvan één in het teken staat van de bekende Betuwse zanger Frans Duijts

In het buitengedeelte mag ook de pumptrackbaan (open sinds 2023) niet onvermeld blijven. Bij de receptie kunnen fietsjes en stepjes worden gehuurd en deze activiteit wordt de hele dag door bijzonder goed bezocht.

Bijzonder in de buitenruimte is de Maurik Mining Factory (2023), waar je edelstenen kunt filteren uit een hoeveelheid zand. De zakken met zand zijn in de supermarkt te koop waardoor je op de miningsite geen extra personeel meer nodig hebt.  

Horeca

Ook aan de inwendige mens wordt voldoende aandacht besteedt. Het ge bouw is ingericht als ‘de huiskamer’ van het park, waar je relxed je tijd kunt doorbrengen, ook op regenachtige dagen.

  • De sportsbar heeft o.a. een assortiment met snacks voor bij de koffie en de borrel.
  • Via de QR codes op de tafels kom je terecht in het menu van o.a. het restaurant. Er is geen duidelijke scheiding tussen restaurant en sportsbar. Je kunt je bestelling aan verschillende tafeltjes laten bezorgen.
  • Een moderne snackbar, met bestelzuilen, heeft best een uitgebreid assortiment, w.o. pizza’s. Deze voorziening wordt ook gebruik voor de take away op het vakantiepark
  • IJsland van Maurik is een mooie ijssalon

Enkele uitdagingen

Mauk is gerealiseerd binnen een bestaand gebouw. Dat zie je alleen nog als je heel goed kijkt. Het totaalconcept oogt als nieuwbouw.

De koppelingen tussen verschillende onderdelen zorgen nog wel voor een uitdaging.  Je hebt oa. Te maken met parkgasten en daggasten van buitenaf. Voor diverse onderdelen moeten ook de parkgasten afrekenen voor gebruik. Bij de centrale balie kunnen de betaalde onderdelen zoals de glowgolf en bowlingbaan worden gereserveerd. De bowling heeft bijvoorbeeld een eigen reserveringssysteem dat gekoppeld moet worden aan het centrale systeem. De horeca is cashless. Via QR codes op de tafels kan een bestelling worden gedaan. Voor groepen is het ook mogelijk om met een ‘zwevende qr code’ te werken. Uiteindelijk wil je alle activiteiten ook kunnen koppelen aan het centrale reserveringssysteem. De bedrijven Scanfie en Nostium ondersteunen daarbij.

Ontwikkeling Eiland van Maurik

In 2011 werd een meerjarenplan voor de toekomst op papier gezet. Daarin werd o.a. een uitfasering van de vaste gasten in stacaravans opgenomen. In 2025 zijn alle vaste plekken verdwenen en blijft er alleen nog over:

  • Verhuur van accommodaties (320)
  • Camping met toeristische plekken (250)
  • De Jachthaven (550)

Andere grote investeringen in de afgelopen jaren waren o.a. nieuwe accommodaties en de bouw van het indoor zwembad (eerst met bewegend dak, maar inmiddels alleen indoor). De realisatie van Mauk is een van de laatste onderdelen van het plan. De centrumvoorziening is groot genoeg om het grotere aantal gasten op slechtweerdagen ruim voldoende te accommoderen.

Meer informatie: www.eilandvanmaurik.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *