Podcast Toerisme: Sector banker ABN AMRO ziet nog voldoende kansen met nieuwe doelgroepen

In de Podcast Toerisme, Recreatie en Vrije Tijd gaat Merlijn Pietersma in gesprek met Stef Driessen, sector bankier Leisure van ABN AMRO Bank N.V.. Stef heeft veel kennis over het functioneren van toerisme- en recreatiebedrijven en deelt in deze aflevering cruciale inzichten voor ondernemers die toekomstbestendig willen blijven.

Hij wijst op de prijs-kwaliteitsverhouding die onder druk staat door de gestegen consumentenprijzen in de gastvrijheidssector en raadt ondernemers aan om ’the last touch point’ (zoals het uitchecken) meer aandacht te geven zodat een positieve herinnering overblijft. Hij wijst ook op het grote belang van duurzame investeringen die ook nog eens kostenverlagend werken. Hierover reikt hij verschillende voorbeelden aan.

En hij filosofeert met Merlijn over het grote verschil tussen grote ketenbedrijven en familiebedrijven in leisure. “Ketenbedrijven realiseren door hun omvang, efficiënte processen en marktmacht meer winst. Maar ‘massa is kassa’ werkt niet in verblijfsrecreatie omdat het hier draait om unieke ervaringen.” Hoewel de consolidatie in verblijfsrecreatie nog niet op zijn hoogtepunt is gezien de vergrijzing onder recreatieondernemers, ziet Stef 100% toekomst voor familiebedrijven.”

Stef reikt suggesties aan voor familiebedrijven om ook over 100 jaar nog zelfstandig te zijn. Hij wijst op het belang van bedrijfsoverdracht, de noodzaak van een hoog niveau van herinvesteren, het verbeteren van gastwaardering, inspelen op latente marktbehoeften en niet uitponden van grond.

Stef ziet ook nog veel (nieuwe) kansen voor bedrijven door slim doelgroepen te selecteren. Hij noemt o.a. de snel groeiende doelgroep van ouderen. “Maar je kunt ook nog uitstekend scoren door je te richten op nichemarkten. Met een slimme doelgroepkeuze kun je bijvoorbeeld je schouderseizoenen stimuleren.”

Tot slot pleit Stef voor het flexibel maken van annuleringsvoorwaarden om concurrerend te blijven. Kortom: een inspirerend gesprek vol inzichten en tips. Dus ga lekker zitten en laat je verrijken door dit gesprek.

Met dank aan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *