Steeds meer Nederlanders werken door na hun 65e

De recreatiesector heeft steeds meer moeite om aan voldoende personeel te komen. Is het inzetten van 65+ ers een optie? Het aantal 65-plussers met betaald werk stijgt, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de VS zien we in de gastvrijheidssector al langer dat senioren met succes (en plezier) een rol op zich nemen.

Senior in de hospitality in Orlando (foto Hans van Leeuwen)

Het UWV schetst een breder beeld van de situatie van arbeidskrapte en de inzet van senioren: “In Nederland is 1 op de 10 werknemers 60 jaar of ouder. Een groot deel van hen gaat binnen nu en 7 jaar met pensioen. Daarmee is de vergrijzing een belangrijke oorzaak van de aanhoudende personeelstekorten. Maar doorwerken na de AOW-leeftijd gebeurt ook steeds vaker. En zo kunnen 65-plussers óók een deel van de oplossing zijn.”

Steeds meer 65+ers blijven werken

In 2003 had 5,5% van de 65- tot 75-jarigen in Nederland een betaalde baan. Daarna steeg dit bijna elk jaar, tot 16,2% in 2022. Een deel van die stijging komt doordat de pensioengerechtigde leeftijd vanaf 2013 stapsgewijs is verhoogd. Ook zonder die verhoging is er sprake van een groeiend aantal 65-plussers met betaald werk. Vóór 2013 nam het aandeel 65-plussers ook al duidelijk toe. Bovendien doet de toename zich na 2013 ook voor bij de 70- tot 75-jarigen, waar de verhoging van de pensioenleeftijd geen rol speelt.

Voordelen voor werkgevers

Als een werknemer de AOW-leeftijd bereikt, kan een werkgever voorstellen om samen door te gaan. Op die manier blijft kennis en ervaring behouden en worden eventuele personeelstekorten tegengegaan. Voor werkgevers loont het ook om buiten de organisatie 65-plussers te werven. Voor pensioengerechtigde werknemers gelden bijzondere regels, zoals:

  • De werkgever hoeft geen premies te betalen voor de werknemersverzekeringen als de WW en de AOW.
  • Een AOW-gerechtigde werknemer heeft bij ontslag geen recht op transitievergoeding.
  • Een AOW-gerechtigde werknemer heeft bij ziekte recht op maximaal 13 weken loondoorbetaling, in plaats van 104 weken. Dit wordt waarschijnlijk nog verder ingekort naar 6 weken.

Voordelen voor werknemers

Doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd, levert de AOW-gerechtigde werknemer ook voordelen op, zoals:

  • Extra inkomen.
  • Inkomen naast de AOW heeft geen gevolgen voor de hoogte van de AOW-uitkering.
  • Doorwerken heeft geen gevolgen voor het aanvullend pensioen dat al is opgebouwd.

Naast de financiële voordelen heeft doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd nog een aantal andere positieve bijkomstigheden, die voor 65-plussers van belang kunnen zijn, zoals routine, uitdaging, sociale contacten en de nodige voldoening.

Bron en meer informatie: https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/werving-behoud/65-plussers-als-oplossing-voor-personeelstekorten

Situatie in de VS

In de populaire vakantiestate Florida is het een normaal fenomeen dat ouderen een rol vervullen in de hospitalitysector. Dat bleek uit een reis die wij enkele jaren geleden ondernamen. In hotels zie je dat mensen tot op vrij hoge leeftijd actief zijn in deze sector. Zij komen vaak terecht in banen die te maken hebben met persoonlijke gastvrijheid en deze werknemers hebben ook beduidend minder verplichtingen dan hun jongere collega’s.

redactie Pretwerk.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *