Antwerpen trok deze zomer méér toeristen en ziet ruimte voor groei in het zakelijk segment

De stad Antwerpen trok afgelopen zomermaanden zowel meer dagtoeristen (+3,8%) als verblijfstoeristen (+6,2%) als in dezelfde periode vorig jaar. En de beleidsmakers zien nog wel meer groeikansen, vooral in het zakelijk toerisme.

Verblijfstoerisme

Op basis van mobiele datatellingen werden er 493.000 overnachtingen geregistreerd, een stijging van 6,2% ten opzichte van de zomer van 2023.

Het merendeel van die overnachtingen is voor internationale toeristen, een trend die deze zomer nog sterker werd: maar liefst 79% van alle verblijfstoeristen komt uit het buitenland. De grootste internationale groep zijn de Nederlanders (39%), gevolgd door de Duitsers (15,5%) en de Britten (8,7%). De top vijf wordt vervolledigd door Amerikaanse toeristen (7,5%) en Spaanse bezoekers (7,3%). Ook hier is er een toename van bezoekers uit de Verenigde Staten. Deze zomer steeg het aantal Amerikaanse verblijfstoeristen met 26% tegenover vorig jaar. Die stijging is al enkele jaren te merken: tegenover 2019 is het aantal bezoekers uit de VS enorm gegroeid, zowel in dagtoerisme als verblijfstoerisme.

Inzoomen op de hotelsector en de cruisemarkt

De gemiddelde bezettingsgraad bij de Antwerpse hotels bedraagt deze zomer 68.4%. Dat ligt 0,8% lager dan de zomer van 2023. Traditioneel is augustus een iets minder sterke maand voor de hotels, onder andere door het stilvallen van het zakelijk toerisme. De cijfers van juli daarentegen werden positief beïnvloed door de twee Tomorrowland weekends, met een gemiddelde bezettingsgraad van 90%.

De gemiddelde kamerprijs deze zomer bedroeg € 126,28, in juli steeg dit tot een gemiddelde dagkamerprijs van € 136,02. Dat kwam voornamelijk door de twee Tomorrowland weekends, waarbij de gemiddelde dagkamerprijs rond de € 155 lag.

Deze zomer meerden er 7 zeecruises aan in Antwerpen, met 43% meer passagiers tegenover vorig jaar. Speciaal waren de luxeschepen Seven Seas Voyager, Seven Seas Splendor en Seven Seas Mariner, die voor het eerst in Antwerpen aanmeerden en plaats hebben voor 700 gasten en 450 bemanningsleden.

De stad ontving 181 riviercruises deze zomer, goed voor zo’n 27.461 passagiers – een stijging van 17% tegenover vorig jaar. Ook dit najaar worden er nog heel wat cruises verwacht, waarvan 10 zeecruises. De meeste cruises komen uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Dagtoerisme

Stad Antwerpen ontving deze zomer 2,7 miljoen dagtoeristen, een stijging van 3,8% tegenover de zomer van 2023. De meeste dagbezoekers kwamen uit het binnenland: vooral uit de eigen provincie en steden zoals Gent en Brussel.

De toename van het aantal dagtoeristen is voornamelijk te danken aan het stijgend aantal internationale dagtoeristen, vooral uit Nederland (44,4%) en Duitsland (11,6%). Net zoals vorige zomer wordt de top 3 aangevuld met Spanje (7,4%). Door het grote aanbod aan zomervluchten vanuit Spanje naar Brussel ondernemen heel wat Spaanse toeristen een daguitstap naar Antwerpen.

Het Verenigd Koninkrijk (6,2%) en de Verenigde Staten (6,2%) vervolledigen de top 5. Er waren dit jaar overigens nog meer Amerikaanse dagtoeristen dan vorige zomer, vooral tijdens de twee weekends van Tomorrowland. Beide weekends waren goed voor 12.000 Amerikaanse bezoekers.

Zaterdag is de populairste dag voor een bezoekje aan Antwerpen: goed voor 18% van alle dagbezoeken. De drukste dag in Antwerpen was zaterdag 10 augustus, tijdens de Antwerp Pride. Ook zaterdag 27 juli was een topdag, met evenementen zoals de Crelan 3×3 Masters en het tweede weekend van Tomorrowland.

Groeipotentie voral in het zakelijk segment

Waar veel populaire wereldsteden mopperen over de lasten van het overtoerisme is de houding van de beleidsmakers in Antwerpen vooralsnog positief gestemd. Schepen voor toerisme Koen Kennis: “We weten dat we met ons winkelaanbod, onze horeca en ons cultuuraanbod grote troeven in huis hebben. Vandaar onze blijvende inspanningen om Antwerpen op de kaart te zetten als aantrekkelijke bestemming, ook over de landsgrenzen. We hebben nog groeimarge in bepaalde vormen van toerisme. Met het Antwerp Convention Bureau zetten we sterk in op de groei van zakelijk toerisme, en dat leidt typisch tot overnachtingen op weekdagen. Daarin zijn onze ambities voor de volgende jaren groot.”

Bron en meer informatie: Stad Antwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *