Bellewaerde Park presenteert nieuw themagebied voor 2024

In Bellewaerde Park (Ieper, België) wordt hard gewerkt aan een nieuw themagebied. Hoofdattractie voor de nieuwe zone is de eerder aangekondigde ‘Spinning Rapids’-attractie van de Zwitserse fabrikant Intamin, maar de zone zal nog drie attracties bevatten. Gisteren presenteerde het park de attracties en andere belevenissen aan pers en genodigden tijdens een rondgang over het bouwterrein.

Mundo Amazonia

Rond het middaguur werden alle genodigden verzameld in het stationsgebouw van de nieuwe waterattractie voor een korte presentatie door directeur Stefaan Lemey en de onthulling van de namen van het nieuwe themagedeelte en de bijbehorende attracties. De Spinning Rapids-attractie zal ‘Amazonia‘ gaan heten en is te vinden in ‘Mundo Amazonia‘, een Zuid-Amerikaans/Braziliaans themagedeelte.

Bellewaerde investeert €21 miljoen in Mundo Amazonia, waarbij het grootste deel (€14,5 miljoen) is weggelegd voor Amazonia. Naast Amazonia zal er een kinderachtbaan, genaamd ‘Brazilian Buggies’, en een kinder-boomstamattractie, genaamd ‘Rio do Cacao‘ in het gebied komen. De bestaande boomstamattractie ‘River Splash’ wordt ook bij het nieuwe themagedeelte getrokken en hernoemt naar ‘Rio do Coffee

Naast nieuwe attracties investeert Bellewaerde ook in een nieuw take-away horecapunt, genaamd ‘Tropical Take Away‘. Hier zullen geheel in thema, Zuid Amerikaanse snacks zoals taco’s en nacho’s verkrijgbaar zijn. Voor souvenirs zullen gasten terecht kunnen bij de nieuwe shop ‘Samba Souvenirs‘ en ook is er een nieuw toiletgebouw aangelegd in de themazone.

Amazonia

De Intamin Spinning Rapids ‘Amazonia’ is een waterglijbaan met ronde bootjes. Spinning Rapids (ookwel ‘Spinning Rafts’ genoemd) zijn een bekende waterattractie waarin gasten in ronde bootjes van een grote waterglijbaan naar beneden glijden. Amazonia is de eerste van dit type in de Benelux. Daarnaast bevat Amazonia enkele elementen wat deze attractie een wereldprimeur maakt. Het is de eerste Spinning Raft waarbij boten twee maal omhoog gebracht worden, waarna ze in een glijbaan van elk ruim 100 meter weer naar beneden glijden. De totale attractie heeft een lengte van 540 meter en een rittijd van 6 minuten.

De tweede lift is een verticale roterende lift van ruim 26 meter hoog, iets wat nog niet eerder gezien is een attractie van dit type. De tweede glijbaan eindigt met een halfpipe element. Een dergelijk element is bekend van waterglijbanen in zwembaden, maar Amazonia bevat wereldwijd de eerste halfpipe in een waterattractie. Tot slot zit er in het station, vlak voor het uitstap station nog een verrassing: de boten zullen hier in een afgesloten kamer een plotse vrije val van vijf meter maken. Eveneens uniek voor een attractie van dit type.

Amazonia is een familieattractie met enig thrill gehalte. Kinderen vanaf een lengte van 1,20 meter mogen in een van de 14 boten stappen, die samen een capaciteit van 960 personen per uur vormen.

Het park gaf ook een mooie inkijk in het budget voor de attractie, waaruit blijkt dat de aanschaf van een attractie gepaard gaat met een hoop bijkomende kosten. Van de €14,5 miljoen is ongeveer €9 miljoen voor de attractie zelf. Het overige budget is onder andere voor funderingen, infrastructuur, het station, decoratie en de wachtrij. Lemey gaf zelf een voorbeeld van de bijkomende kosten met de waterzuiveringsinstallatie voor de attractie. Die is hard nodig in het bosrijke park en kost ongeveer een half miljoen euro.

Rio’s & Buggies

In de nieuwe themazone is ruimte voor een nieuwe achtbaan, welke als vervanging dient van de in 2022 gesloten Keverbaan. Brazilian Buggies is een kinderachtbaan van het Italiaanse Zamperla. Met een hoogte van 4,6 meter en een maximale snelheid van 27km/u is het de perfecte eerste achtbaan voor ieder kind, die vanaf een lengte van 90 centimeter al mag instappen. De attractie bevat een aantal knipogen naar de gesloten Keverbaan, zo zijn de treintjes gemodelleerd naar een Volkswagen Kever. Bellewaerde Park investeerde een kleine miljoen euro in deze nieuwe achtbaan.

Aan de andere kant van Amazonia wordt hard gewerkt aan Rio do Cacao. Deze mini boomstamattractie van ABC Rides uit Zwitserland wordt geplaatst als kindvriendelijke versie van de bestaande boomstamattractie. De attractie maakt een kleine lus en bevat een kleine afdaling. Net als in de achtbaan is Rio do Cacao toegankelijk voor kinderen vanaf een lengte van 90 centimeter. Iets minder dan een half miljoen euro van het budget werd gereserveerd voor kleine waterattractie.

Aan de andere kant van het hoofdpad ligt het station van de bestaande boomstamrivier ‘River Splash’ van Reverchon uit 1980. De River Splash wordt bij Mondo Amazonia gevoegd en krijgt de naam Rio do Coffee. Het station is afgelopen maanden volledig afgebroken en wordt momenteel vervangen met een gloednieuwe.

Drie pijlers van Bellewaerde Park

Bellewaerde Park is van origine een landschapspark. Pas enkele jaren na de opening werden er dierenverblijven en attracties aan het park toegevoegd. Hierdoor zijn in de tijd landschap, dieren en attracties de drie pijlers van Bellewaerde Park geworden. In Mundo Amazonia wordt naast de vier attracties extra nadruk gelegd op het landschap. Zo worden er momenteel in de themazone honderden bomen en duizenden struiken geplant.

Om meteen de zone een groen gevoel te geven heeft het park er voor gekozen om niet alleen kleine bomen te planten die nog moeten groeien, maar ook bomen die reeds 18 meter hoog zijn. Het park heeft gekozen voor lokale boomsoorten, zoals de Els, Haagbeuk, Esdoorn, Eik en uiteraard de Iep waar Ieper om bekend staat. In het voorjaar moet hierdoor het themadeel er meteen groen en als een regenwoud uitzien.

Het park heeft er bewust voor gekozen om geen dieren aan het themagedeelte toe te voegen. Bellewaerde probeert de dierenverblijven bewust weg te houden van de lawaaierige attracties voor het welzijn van de dieren. Het park is opgezet waarbij de meeste dierenverblijven zich in het centrum van het park bevinden, met de grote attracties aan de rand.

Groei

Vorig jaar investeerde Bellewaerde Park ook al een recordbedrag van €17 miljoen in twee nieuwe familie-attracties, twee dierenverblijven, een speeltuin en een self-service restaurant. Dit jaar wordt dat recordbedrag met €4 miljoen verbroken.

Mondo Amazonia is onderdeel van een groter investeringsplan voor het park. Momenteel trekt Bellewaerde Park rond de 750.000 bezoekers per jaar. Met deze nieuwe themazone hoopt het park ongeveer 10% aan bezoekersgroei te zien. In de komende jaren heeft het park plannen om met verdere investeringen te groeien tot ongeveer 1 miljoen bezoekers per jaar.

Mondo Amazonia en de bijbehorende attracties gaan op 30 maart aanstaande, op paaszaterdag, open voor publiek.

Tekst en foto’s: Erik Huijing (tenzij anders vermeld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *