De impactanalyse BTW-verhoging (van 9 naar 21%) logies is verschenen. Het onderzoek was een toezegging door Staatssecretaris van Oostenbruggen van Financiën (fiscale zaken). De conclusies zijn niet mals; Vooral in de grensregio’s gaan vakantieparken en hotels er onder lijden. De onderzoekers (Significant APE) verwachten dat 75% van de BTW verhoging wordt doorberekend aan de gasten. Dat leidt tot 6,2% vraagdaling van het aantal gasten. Niet alleen logies lopen schade op, maar ook de regionale economie.
Een overzicht van enkele bevindingen uit het rapport:
- 26 – 30% van de huidige gasten zou bij een BTW-verhoging uitwijken naar het buitenland – 5% gaat niet meer op vakantie
- Bij het budgetsegment kiest 37% tot 40% na een prijsstijging niet meer voor een overnachting in Nederland en bij het luxesegment is dat 21% tot 28%.
- Vakantieparken worden zwaarder getroffen dan hotels omdat zij minder zakelijke gasten hebben (die hun BTW weer kunnen verrekenen.)
- De daling in omzet en winstmarge is aanzienlijk groter bij een budgethotel aan de grens dan bij een luxehotel in de Randstad.
- Vooral voor de kleinere logiesverstrekkers kan het moeilijk worden om voldoende winstgevend te blijven bij de btw-verhoging.
- Branchevertegenwoordigers verwachten dat veel kleinere aanbieders daardoor overgenomen gaan worden door grotere aanbieders.
- In een eerder stadium was de Rad van State al kritisch op het voorstel: de gevolgen voor werkgelegenheid, concurrentie en publieke voorzieningen worden onvoldoende belicht.
- In dit onderzoek wordt gefocust op de bedrijfsvoering bij logiesbedrijven en worden de effecten op de bestedingen in de omgeving (o.a. restaurants, winkels, dagrecreatie, parkeergelden.) niet meegenomen.
Meer informatie: Impactanalyse BTW-verhoging logies
BTW verhoging gaat vooralsnog ‘gewoon’ door
Door de val van het kabinet waren diverse plannen en maatregelen inmiddels controversieel verklaard. Het ministerie van financiën, liet ons vorige week nog weten wat de status is van de BTW-verhoging op logies:
De verhoging van de btw op logies was onderdeel van het Belastingplan 2025, in verband met overgangsrecht voor bijvoorbeeld overnachtingen die al dit jaar geboekt worden. Per 1 januari 2026 is het tarief daardoor 21%. Zowel de Tweede als Eerste Kamer hebben afgelopen najaar ingestemd met dit Belastingplan, waardoor het onderdeel is van de wet.
namens Staatssecretaris van Oostenbruggen (fiscale zaken- en wetgeving)
Laatste strohalm?
De staatssecretaris geeft in een begeleidende brief bij het rapport weinig hoop op het terugdraaien van de maatregel:
Bijgevoegde impactanalyse leidt daarom ook niet tot een heroverweging van de maatregel. De impactanalyse geeft een ex ante inschatting van de gevolgen van de btw-verhoging voor logiesverstrekking. De daadwerkelijke effecten worden vanaf volgend jaar gemonitord, zoals aangekondigd in de Strategische Evaluatie Agenda (SEA) die is meegestuurd met de afgelopen begroting. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van de in dit onderzoek gebruikte data en methodes.
Van Oostenbruggen, staatsecretaris van Financien
Direct na het verschijnen van het rapport op de website van het ministerie gaven brancheorganisaties via Linked-in al heel snel hun mening op het rapport.
Jeffrey Belt, adjunct directeur van HISWA RECRON (vertegenwoordigt o.a. campings en vakantieparken) schrijft: “De verblijfsrecreatie is geen luxe. Het is een vitale sector die bijdraagt aan ontspanning, gezondheid, verbinding én economische veerkracht in verschillende regio’s. Het is tijd om te kiezen voor duurzaam beleid in plaats van kortetermijndenken. HISWA-RECRON doet een dringende oproep aan de Tweede Kamer: Draai dit besluit terug. Houdt vakanties in Nederland betaalbaar en geef ondernemers perspectief!!”
Marijke Vuik, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (vertegenwoordigt o.a hotels): “De voorgenomen btw-verhoging op logies van 9% naar 21% heeft desastreuze gevolgen. Uit onafhankelijk onderzoek, in opdracht van het Ministerie van Financiën, blijkt dat hotels hierdoor tot wel 30% van hun gasten kunnen verliezen.
Dat betekent niet alleen lege kamers, maar ook minder ruimte voor investeringen, minder werkgelegenheid en een flinke klap voor de toeristische sector. De btw-verhoging is hiermee een directe bedreiging voor de toekomst van duizenden ondernemers. De gevolgen hebben dan ook een enorme economische en maatschappelijke impact.”
Stef Driessen, sector banker leisure bij ABN AMRO, die eerder al een eigen impactanalyse maakte, komt tot een vergelijkbare conclusie: “De vraag naar overnachtingen in Nederlandse hotels en vakantieparken zal afnemen. Dit wordt veroorzaakt door onvoorspelbare en onhaalbare belastingverhogingen. De grootste daling wordt in de grensregio’s, zoals Limburg en Gelderland, en kan oplopen tot 32 procent.
De gevolgen van deze afname zijn negatief: het verbrandt kapitaal, heeft invloed op het investeringsniveau, schaadt de regionale economie en vermindert het voorzieningenniveau.
Het huidige kortetermijnbeleid heeft langdurige effecten: minder vakanties in eigen land resulteert in minder werkgelegenheid, minder investeringen en uiteindelijk lagere belastinginkomsten. Why? Wie wordt hier beter van?”