Pairi Daiza opent een negende wereld ter gelegenheid van zijn dertigjarig bestaan

Ter ere van zijn dertigste verjaardag opent Pairi Daiza een negende wereld voor zijn 2,3 miljoen bezoekers. Vanaf zaterdag 11 mei kan men een beschaving ontdekken die nog niet aanwezig was in de Beste Dierentuin van Europa: Japan. Deze nieuwe wereld, genaamd «The Isles of the Rising Sun», presenteert de schoonheden van de archipel met zijn iconische dieren, fascinerende tuinen en eeuwenoude culturele tradities in de vorm van eilanden.

Alle foto’s door: Benoit Bouchez

Deze nieuwe wereld, die opende op zaterdag 11 mei, is het werk van de hoofdbotanicus van Pairi Daiza, Guy Vandersande, die al meer dan twintig jaar elk jaar naar de Japanse archipel reist. Guy stelde voor om Japan in al zijn vormen te vertegenwoordigen en trouw te blijven aan zijn authenticiteit, niet alleen aan clichés:

“Deze wereld is geen Japanse tuin als zodanig. Het is de weergave van de landschappen die je in Japan kunt zien. Het is misschien wel de eerste keer ter wereld dat Japan wordt gerepresenteerd in de vorm van zijn eilanden, als een geografische kaart met de vier grote hoofdeilanden die elk een verschillend klimaat, vegetatie en fauna hebben.”

Vier eilanden maken samen het gebied

HOKKAIDO:  het meest noordelijke van de Japanse eilanden, staat bekend om zijn wilde en ongerepte natuur met uitgestrekte bossen, steile bergen en kristalheldere meren. Dichtbij Siberië staat de regio ook bekend om zijn strenge winters. In Pairi Daiza zijn er gibbons, kraanvogels en Japanse makaken te zien, en men kan er een mozaïekreproductie bewonderen van de prenten van Katsushika Hokusai, een Japanse kunstenaar uit de 18e en 19e eeuw. Men kan ook voetbaden nemen in gezelschap van de ‘Gehuwde Rotsen’ van het Ise-schiereiland.

HONSHU: het grootste eiland van Japan en centraal gelegen, herbergt het merendeel van de bevolking en verschillende van zijn grootste steden, waaronder Tokyo, Kyoto en Osaka. Onder het toeziend oog van een miniatuurversie van de eerbiedwaardige Mount Fuji, ontmoet men hier sikaherten, wasbeerhonden en vliegende eekhoorns. Een droge tuin en een traditionele Roji, theetuin, nodigen uit om de Suikinkutsu te ontdekken, een akoestische installatie die melodieuze geluiden produceert vergelijkbaar met die van de koto.

KYUSHU:  het op twee na grootste eiland van Japan, staat bekend om zijn tropische klimaat en gevarieerde natuurlijke schoonheid. Men vindt er actieve vulkanen tot stranden met wit zand en palmbomen. De regio heeft ook een rijke geschiedenis en cultuur. In Pairi Daiza betreedt men het eiland via een boeddhistische ingang, een van de twee belangrijkste religies van Japan. Twee authentieke Nio-beelden, beschermgoden, verwelkomen de bezoekers. Aan de linkerkant bij het binnenkomen, overschaduwen palmbomen een grot en een spiegel. Hier wordt het verhaal verteld van Amaterasu, de zonnegodin van het shintoïsme, die zich terugtrok in een grot en zo de wereld in duisternis hulde.

SHIKOKU: het kleinste van de vier belangrijkste eilanden van Japan, staat bekend om zijn traditionele sfeer en zijn ongerepte natuurlijke omgeving. Hier bevindt zich het territorium van de waterbuffels. Men kan er ook een groot Torii zien, deze poort geeft aan dat men een plaats betreedt die bewoond wordt door godheden. In Japan zijn Torii’s meestal rood of oranje, de kleuren van het shintô, maar men kan er ook vinden in beton, blauw, groen en zelfs roze.

Meer informatie: Pairi Daiza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *