Regio Zuid-Limburg werkt in Europees project samen aan duurzaam toerisme

Tourism4SDG is een nieuw initiatief – medegefinancierd door de Europese Unie binnen het Interreg Europe programma – met als doel de beleidsinstrumenten voor toerisme te verbeteren om effectief duurzaam toerisme te realiseren in de regio Zuid-Limburg, in overeenstemming met de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Uitzicht vanaf de Parklandroute

Tien Europese partners waaronder Visit Zuid-Limburg en Stadsregio Parkstad Limburg werken hierin samen.

Toerisme vormt een belangrijke uitdaging voor duurzaamheid in Europa en heeft invloed op het behalen van de klimaatdoelen. Hoewel toerisme economische groei stimuleert, produceert het ook 8% van de uitstoot van broeikasgassen in de wereld en legt het druk op regionale infrastructuur en hulpbronnen. De huidige beleidsinstrumenten voor toerisme richten zich op inclusiviteit en duurzaamheid, maar zijn vaak niet volledig afgestemd op de SDG’s. Bovendien wordt de duurzaamheidsimpact van initiatieven voor duurzaam toerisme nauwelijks gemeten, wat de vraag oproept: “In hoeverre wordt toerisme eigenlijk duurzamer?”.

Duurzaam toerisme meetbaar maken en bevorderen

Tourism4SDG zal de capaciteit van de partners vergroten om de duurzaamheid van toerisme te meten door de integratie van controlemethodologieën, instrumenten en specifieke indicatoren, als antwoord op de uitdaging die wordt voorgesteld door de SDG’s. Gedurende een gezamenlijk leerproces van 4 jaar zal het project ervoor zorgen dat beleidsinstrumenten effectief bijdragen aan duurzaam toerisme, door gegevens en inzichten te verschaffen die nodig zijn om strategische beslissingen te sturen en succesvolle resultaten op het gebied van duurzaamheid te bevorderen.

Europese partners

Tourism4SDG telt 8 projectpartners die lid zijn van de EU en 2 kennismakingspartners. De projectpartners zijn Coimbra Region Intermunicipal Community in Portugal, Asociación Ibérica de Municipios Ribereños del Duero in Spanje, Lubelskie Voivodeship in Polen, Nyíregyháza Municipality in Hongarije, Visit Zuid-Limburg in Nederland, Communauté d’Agglomération de LaRochelle in Frankrijk, Ministerie van Economie van de Republiek Letland (Letland), Tartu County Tourism Foundation in Estland. De kennismakingspartners zijn de regionale raad van Durres in Albanië en de gemeente Sokobanja in Servië.

Tourism4SDG loopt tot juni 2028.

Meer informatie:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *