Verhuur vakantiewoningen wordt dit jaar een wereldwijde industrie van + $100 miljard

De markt voor vakantie huurwoningen heeft de afgelopen tien jaar een indrukwekkende groei doorgemaakt. Deze wordt gedreven door technologische ontwikkeling, veranderende consumentenvoorkeuren en de toenemende populariteit van alternatieve accommodaties. Tegenwoordig wordt ongeveer 10% van de wereldwijde inkomsten uit reizen en toerisme gegenereerd door de verhuur van vakantiewoningen en de hele markt zal dit jaar een nieuwe enorme mijlpaal bereiken. Volgens gegevens van Stocklytics.com wordt verwacht dat de verhuur in 2024 een industrie van $100 miljard (€92 miljard) zal worden.

Verhuur vakantiewoningen genereert meer inkomsten dan kamperen en cruises samen

De opkomst van platforms als Booking.com, Airbnb en Vrbo heeft de markt voor vakantie huurwoningen gerevolutioneerd. Huiseigenaren hebben eenvoudig de mogelijkheid om hun huurwoningen te vermelden en sneller contact te leggen met gasten. De mobiele app-versies van deze platforms en hun gebruiksvriendelijke interfaces hebben de marktgroei alleen maar aangewakkerd, waardoor deze meer inkomsten dan ooit genereerde.

Volgens een onderzoek van Statista is de omzet uit de verhuur van vakantiewoningen sinds 2017 met 30% gestegen en bereikte vorig jaar $94,5 miljard (€86,5 miljard) en dit ondanks de enorme daling van 50% in het eerste jaar van de COVID-19-pandemie. Hoewel de jaarlijkse groei aanzienlijk is gedaald in vergelijking met 2022 en 2023, staat de verhuursector nog steeds op het punt om dit jaar een nieuw record te vestigen.

Statista verwacht dat de wereldwijde omzet uit verhuur met 6% op jaarbasis zal stijgen en in 2024 $100,2 miljard (€91,7 miljard) zal bereiken, meer dan de omzet uit kamperen en cruises samen. Bijna een derde van die waarde, of $34 miljard (€31,1 miljard), zal afkomstig zijn uit Europa, de grootste markt voor vakantie huurwoningen. Azië en Noord-Amerika, met name de Verenigde Staten, volgen met respectievelijk $28,5 miljard (€26,1 miljard) en $24 miljard (€22 miljard).

Hoewel de Europese markt de hoogste omzet genereert in dit segment van de toeristische markt, wordt verwacht dat Azië de snelste groei zal zien vanwege het toenemende toerisme en de toenemende internetpenetratie. Statista verwacht dat de inkomsten uit verhuur in Azië met 25% zullen stijgen en in 2029 $25,9 miljard (€23,7 miljard)zullen bedragen. De Amerikaanse markt zal naar verwachting met 21% groeien en een waarde van $29 miljard (€26,5 miljard)) bereiken, en Europa volgt met een groei van 17% en ongeveer $40 miljard (€36,6 miljard) aan inkomsten in deze periode. Over het geheel genomen zal de wereldwijde inkomsten uit de verhuur van vakantiewoningen naar verwachting met 25% stijgen en in de komende vijf jaar $125,6 miljard (€115 miljard) bereiken.

Meer dan een miljard mensen zullen in 2029 gebruikmaken van een vakantie huurwoning

Nu reizigers steeds vaker op zoek zijn naar meer betaalbare, unieke en persoonlijke ervaringen in vergelijking met traditionele hotels, zal het aantal gebruikers in het segment van vakantie verhuurwoningen ook stijgen tot recordhoogtes.

Volgens Statista zullen in 2024 meer dan 857 miljoen mensen betalen voor een huurwoning, 47 miljoen meer dan vorig jaar en 100 miljoen meer dan in 2017. De sterke opwaartse trend zal de komende vijf jaar aanhouden, met ongeveer 150 miljoen nieuwe gebruikers op de markt. In totaal zullen in 2029 meer dan een miljard mensen gebruikmaken van vakantiewoningen.

Meer informatie: Stocklytics.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *