Eind juni publiceerden we over de plannen van Blackstone om 18 RCN Vakantieparken over te nemen. Dat was nog onder voorbehoud van goedkeuring door de Autoriteit Consument en Markt. (ACM). Die hebben er op 17 juli een positieve beslissing over genomen.
Zie ook: Investeerder Blackstone wordt nieuwe eigenaar van RCN Vakantieparken
De conclusie van ‘geen bezwaar’ door de ACM was al verwacht, maar nu is er dus zekerheid:
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft op 17 juli 2025 besloten dat investeringsmaatschappij Blackstone vakantieparkorganisatie RCN mag overnemen. Het gaat om de overname van 9 vakantieparken van RCN in Nederland. De ACM heeft voorafgaand aan het besluit veel bezorgde meldingen ontvangen over deze overname.
Bij de beoordeling van overnames kijkt de ACM naar de specifieke gevolgen van een overname voor de concurrentie in Nederland, in dit geval tussen vakantieparken. De ACM onderzoekt onder andere of er na de overname voldoende keuze overblijft voor mensen.
Blackstone biedt op dit moment zelf geen vakantieparken aan in Nederland. Daarom heeft de overname geen gevolgen voor de concurrentie tussen vakantieparken en kan de overname doorgang vinden.
Statement met uitleg door de ACM
Overname roept veel reacties op
De overname van RCN, die nu nog in handen is van Stichting Interkerkelijk Oriëntatiecentrum (SIOC) door een grote buitenlandse investeringsmaatschappij (Blackstone) heeft tot veel reacties geleid. Onder het artikel met de aankondiging op Pretwerk.nl verschenen ruim 40 reacties. Het zijn vooral de trouwe gasten van RCN die zich zorgen maken over de (betaalbaarheid van) hun eigen geliefde vakantiepark en de sociale doelstellingen die RCN hoog in het vaandel heeft staan.
Belangenverenigingen van gasten van de diverse RCN parken hebben elkaar opgezocht en een Facebookpagina aangemaakt Verenigde Huurders RCN Vakantieparken (besloten gedeelte) om daar te discussiëren over de gevolgen van de overname. Er is o.a. een bezwaarschrift verstuurd aan de ACM namens diverse betrokken, waarin grote zorgen worden geuit over de overname.
Er zijn ook vragen gesteld in de Tweede Kamer door SP lid Sandra Beckerman, die actief lobbyt voor het behoud van traditionele campings in Nederland . Zij probeerden nog de beslissing van de ACM te beïnvloeden door vragen te stellen over de overname met de vraag: “Heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM), in haar toetsing van de overname, ook gekeken naar de publieke en maatschappelijke waarden die met deze vakantieparken gepaard gaan?” (redactie: Dat onderdeel komt in de toelichting van de ACM niet terug en is dus blijkbaar geen onderdeel van de standaard toetsing.)
Op Linkedin, waar wat meer door een zakelijke bril wordt gekeken, waren de reacties wat genuanceerder en ziet men ook voordelen in de overname. De markt van vakantieparken wordt steeds grootschaliger (ketenvorming) en internationaal georiënteerd. Dan kan het handig zijn om een kapitaalkrachtige partner te hebben om de noodzakelijke investeringen in onderhoud en vernieuwing te kunnen blijven doen.
Meer informatie: