Maken we keuzes maken of juist niet? Netcongestie of watertransitie? Als het aan mij ligt, is dat geen keuze. Maar de vraag komt wel steeds vaker op tafel. Beide thema’s zijn urgent én bepalend voor de toekomst van de recreatiesector. Alleen vragen ze elk om een andere aanpak en duidelijke prioriteiten.
Netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet, raakt ons allemaal. Campings, vakantieparken en andere recreatieve locaties hebben steeds meer stroom nodig. Voor bijvoorbeeld laadpalen, warmtepompen, wifi en airco’s. En bezoekers verwachten dat het allemaal werkt. Geen stroom betekent geen ervaring, zo simpel is het.
Aan de andere kant is de watertransitie minstens zo belangrijk. We zijn getuige van toenemende droogte, piekbuien en minder beschikbaar water. En zonder slim waterbeheer staat ook de recreatie droog. Zonder gezond water worden activiteiten als zwemmen, varen en vissen onmogelijk óf verdwijnen ze helemaal.
Moeten we dan kiezen? Wat mij betreft niet. De echte uitdaging zit in het verbinden van die thema’s, want ze hangen wel degelijk samen. Energie en water zijn beide randvoorwaarden voor toekomstbestendige recreatie. Sterker nog, ze beïnvloeden elkaar. Een goed ingericht watersysteem vraagt soms om energie en een overbelast energienet kan verduurzaming van waterbeheer behoorlijk in de weg zitten.
Wat we nodig hebben, is een integrale aanpak. Geen losse loketten, geen gescheiden subsidielijnen, maar één gezamenlijke visie op de recreatieve ruimte van morgen. Lokaal maatwerk, met regionale daadkracht. En dat vraagt om samenwerking tussen overheden, bedrijven en gemeenschappen.
Zo zouden de provincies Gelderland en buurman Overijssel juist nu de handen ineen kunnen slaan. Eén plan, één aanpak. Laat de recreatie niet kiezen tussen droogte en stroomstoring, maar pak het samen op.
De Stentor kopte onlangs nog: “Maatregelen vereist door neerslagtekort.” En dat is geen uitzondering meer, maar het nieuwe normaal. Gelukkig zijn er steeds meer subsidies, niet alleen voor energiemaatregelen, maar óók voor watertransitie. De vraag is alleen: wie durft het initiatief te nemen?
Met dank aan (auteur van dit artikel):
Ron Koopmeiners
Countus Branchespecialist Recreatie en Horeca