Lessen van de Glamping Inspiratie Tour (1/2)

De sector verblijfsrecreatie staat een uitdagende periode te wachten. De markt was al behoorlijk verzadigd, waardoor de marges onder druk staan. Daar komt straks een BTW verhoging overheen. Gelukkig zorgen uitdagingen ook weer voor creatief ondernemerschap. Met high-end boutique glampings en slimme automatisering wordt gewerkt aan nieuwe bedrijfsconcepten. Dat bleek wel tijdens de Glamping Inspiratie Tour van Pleisureworld en Richard Otten.

De studiereizigers krijgen een rondleiding op Mölke Zuna

In dit artikel beschrijven we vijf parken die op dag 1 werden bezocht. De concepten van dag 2 komen in een volgend artikel aan bod.

Belangrijkste lessen overall:

  • Door slim samenwerken en automatiseren van dienstverlening kun je ook kleinschaliger vakantieconcepten rendabel exploiteren.
  • Richt je op een specifieke doelgroep en maak voor hen de beleving optimaal. En wijs ook niet-passende doelgroepen af.
  • De consument is bereid om een meerprijs te betalen voor een unieke en memorabele experience. Dat zijn vaak wat kortere breaks met een hoge impact.
  • Opvallend veel hottubs op de diverse locaties, bedoeld voor een relaxmomentje. Wellness in Nederland begint zich te ontwikkelen.
  • Alle verblijfsconcepten worden geraakt door de aanstaande BTW verhoging. (van 9 naar 21%) Als je een onderscheidend concept biedt, dan kun je deze verhoging makkelijker doorberekenen aan je gasten. Ook wordt gekeken naar het schuiven met verdienmodellen, waarbij o.a. wordt ingezet op meer horeca-inkomsten.
  • Unieke concepten in de verblijfsrecreatie kunnen (meestal) rekenen op méér medewerking door gemeenten en andere (semi-)overheden. Zij zorgen voor een goed imago van de toeristische regio.

Hier onder lopen we de eerste locaties nog eens langs en beschrijven de lessen die je van deze bedrijven kunt leren.

Boutique Parc Buitengewoon – ultieme relaxmomenten

Ondernemers Bas en Bernadette hadden al een concept in gedachten voor een ultieme verwenexperience, maar zochten daar nog een goede locatie bij. Die vonden zij uiteindelijk in een voormalige beeldentuin in het Noord-Limburgse Ven-Zelderheide. Een belangrijk uitgangspunt volgens Bas: “Wij wilden iets compleets nieuws bieden.” De start in 2018 zorgde meteen al voor een uitdaging, want in 2019 kregen ze te maken met de coronacrisis.

Wat kun je hier leren:

  • Een grote veelzijdigheid aan accommodaties – allemaal met een heel eigen beleving.
  • Kind-vrij park. De doelgroep zoekt rust en ontspanning en daar passen geen kinderen bij.
  • Drie horecalocaties die ook voor mensen van buitenaf toegankelijk zijn.
  • Low budget van start gegaan – gefinancierd met crowdfunding en organisch groeimodel.
  • Ook af te huren door grotere groepen (geen korting op de verhuur van de individuele accommodaties)
  • Marketing via influencers (TikTok is favoriet)

Meer informatie: www.parcbuitengewoon.nl

Marber / Cuber – dienstverlening automatiseren en uitbesteden

We bezochten de concepten Marber en Cuber van Danny Paerl op de Veluwe (Hoenderloo). Danny is opgegroeid op een vakantiepark, maar zeker geen traditionele parkbeheerder. Hij ontwikkelt vooral vernieuwende concepten – die hij daarna ook zelf exploiteert. Het bijzondere aan zijn aanpak is dat hij de diensten rondom de verblijfsrecreatie vrijwel allemaal buiten de organisatie heeft geplaatst. Dat geld o.a. voor de receptie, schoonmaak, Technische Dienst en wellness-cursussen. Deze diensten worden geleverd door externe partijen (veelal zzp-ers) die via een app met de bedrijfsvoering worden verbonden. De gasten van Marber en Cuber vinden in deze guest app alles wat ze nodig hebben tijdens hun verblijf. Deze opzet brengt de post ‘vaste kosten’ fors omlaag en zorgt er voor dat je ook met een kleinschaliger een rendabele exploitatie kunt realiseren.

Wat kun je hier leren:

  • Met een zeer scherpe en doordachte definitie van gastprofielen kun je een optimale beleving creëren voor nichemarkten.
  • Door (delen van) je bedrijfsvoering flexibel in te huren verlaag je de post van vaste kosten. In de praktijk blijkt er altijd voldoende personeel te zijn – al moet je daarvoor soms wel wat omhoog met je uurtarief.
  • Door het bieden van unieke experiences voor specifieke nichemarkten kun je een wat hogere prijs vragen. Het aanbod is uniek en je ontwijkt daarmee concurrentie op prijs.
  • Bij de ontwikkeling van de verschillende concepten wordt gestart vanuit de wensen van de nichemarkt-doelgroep. De keuze van de accommodatievorm is één van de laatste beslissingen.

Meer informatie: www.cubersuites.nl

Mölke Zuna – camping met een jeugdige festival-vibe

Rutger van der Maat van Mölke Zuna heeft dit bedrijf enkele jaren geleden, samen met zijn zus Denise, overgenomen van zijn ouders. Zij wilden een eigen concept en invulling geven aan het bedrijf om het aanbod meer onderscheidend te maken in de campingmarkt. Het centrale thema werd ‘slow living’ met een activiteitenthema gebaseerd op het festivalgevoel. Het hele concept moest wel laagdrempelig toegankelijk zijn voor gezinnen met kinderen. (doelgroep tot 8 a 10 jaar). Er werd veel geïnvesteerd en energie gestoken in het opzetten van enkele festivals zoals Slowlands, Doglands, Minilands 4 Mickeyfans en Slow Weekends. Er werd ook een tweede camping geopend ‘Hölten’, juist zonder activiteiten, maar wel met hottubs, om een andere doelgroep aan te spreken.

Wat kun je hier leren:

  • Een goed concept start met een heldere keuze voor een doelgroep
  • Een stijlboek biedt houvast bij het transformeren van een bestaand bedrijf naar een nieuw concept.
  • Geef je bestaande (oudere) gasten duidelijkheid over de ontwikkelrichting zodat zij de keuze hebben om zich daar op in te stellen of een andere locatie te zoeken.
  • Zoek ook verbinding met de regio. Zij zijn o.a. gasten in het restaurant en op festivals. Een mooie bijvangst: het maakt je een populaire werkgever.

Meer informatie: www.molke.nl

Landal Landgoed Bourtange – slim manouvreren rond stikstof en netcongestie

Ook maatschappelijke ontwikkelingen die de verblijfsrecreatie raken kwamen op deze trendtour aan bod. Een daarvan is de netcongestie. Landal Bourtange is een doorontwikkeling van een bestaande camping. Maar het nieuwe concept heeft een veel grotere energiebehoefte. Projectontwikkelaar Adriaan van Leeuwen: “Het kabelbedrijf kon de extra energiebehoefte (van 80 naar 140 kwh) niet faciliteren en dus ging het park op zoek naar alternatieven. Zij hebben een combinatie gemaakt van zonnepanelen en een grote batterij-unit. (capaciteit: 1500 KWh) en verzorgen daarmee de energievoorziening voor alle huisjes op het park. Sterker nog: Er zijn periodes dat er energie teruggeleverd kan worden – en die is contrair aan de behoefte van reguliere huishoudens. Daar kan dus een deeloplossing zitten voor het verminderen van de druk op het regionale stroomnetwerk!”

Ook op het vlak van doelgroepkeuzes wordt hier een slimme puzzel gelegd. Er is een parkdeel dat is ingericht voor groepen, met een centraal ontmoetingsgebouw en daar omheen een flexibele schil van huisjes die ook individueel verhuurd kunnen worden. Dat gebeurt in het zomerseizoen als de groepenmarkt wat stilvalt en de prijzen voor vakantiewoningen juist piekt.

Wat kun je hier leren:

  • De provincie Groningen heeft geen overweldigend imago als vakantie-destinatie. Vandaar dat het park qua naamgeving is gekoppeld aan Bourtange, dat niet helemaal naast de deur ligt, maar wel een positief imago geniet als cultuurhistorische attractie in de regio.
  • Slim omgaan met diverse beperkingen waar veel ontwikkelaars mee te maken heeft. Naast de bovengenoemde netcongestie is ook ingespeeld op de stikstofproblematiek – door de vakantiewoningen (RecreaPark Modular) kant en klaar op het terrein te plaatsen.
  • Slim energiegrid met o.a. zonnepanelen batterijen, warmtepompen en opslag warm water (geen boilers).

Meer informatie: www.landgoedbourtange.nl

CapCabin – Glamping weer terug naar de basis

Toen het begrip ‘Glamping’ zo’n 15 jaar geleden voor het eerst werd gelanceerd werd daarmee een extreem luxe vorm van kamperen aangeduid; met comfortabele bedden en soms zelfs bediening door een butler. Het begrip heeft in de loop der jaren wel wat aan betekenis ingeboet en tegenwoordig wordt het label ook geplakt op diverse eenvoudiger vormen van ingerichte tenten. Bij het ervaren van CapCabin op de Drentse Hondsrug wordt de oorspronkelijke betekenis weer eer aan gedaan. De accommodatie is sfeervol, natuurlijk en comfortabel ingericht. Vanaf je veranda heb je een prachtig uitzicht over een uitgestrekt natuurlijk gebied. Er staan slechts 2 accommodaties; waarmee de uniciteit van je verblijf wordt onderstreept. Het enige dat niet aansluit bij de glamping; het is in de basis geen tent maar een modulair opgebouwd huisje met een stalen frame als basis, afgewerkt met hout en tentdoek. Maar wie maalt daar om als je knus en warm (goed geïsoleerd) geniet van je verblijf.

Wat kun je hier leren:

  • Het glampinggevoel is belangrijker dan het materiaalgebruik (geen echte tent)
  • Glamping is een totaalconcept waarbij de accommodaties zelf, de inrichting, de omgeving en het servicepakket een logische eenheid moeten vormen.
  • Een unieke locatie is goud waard. Zet zo’n locatie niet vol met een rij aan eenvormige accommodaties, maar biedt uniciteit en authenticiteit.

Meer informatie: www.capcabin.nl

Puur Exloo – high-end luxe en smart business

Tijdens de studiereis verbleven we op Puur Exloo; een luxe familieresort dat voor de voorzieningen grotendeels leunt op bedrijven uit de regio. Dit project kwam eerder al uitgebreid in beeld op www.pretwerk.nl: Bijzonder resort van diverse kanten belicht

Vakantiehuis van de Toekomst

Deze twee-daagse studiereis werd veroorzaakt door Pleisureworld als onderdeel van het project ‘Vakantiehuis van de Toekomst’. Hierin komen vakantieparken en stakeholders samen om ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie te bespreken en aan te jagen.

De eerstvolgende bijeenkomsten zijn:

  • 13 mei in Otterlo: Kennistafel 2: Off-grid, geen aardgas- en/of elektriciteitsnet
  • 24 juni in Maurik: Vakbeurs Vakantiehuis van de Toekomst

Meer informatie: www.vakantiehuisvandetoekomst.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *