40 Nieuwe vakantievilla’s van Berkenrhode Resort Valley krijgen een duurzame gevelbekleding. Koninklijke Dekker levert de bekleding in thermisch gemodificeerd vurenhout, geproduceerd en gecoat in haar productiefaciliteiten in Vianen. Berkenrhode exploiteert drie duurzame vakantieparken rondom De Veluwe. Haar Resort Valley wordt zo op een duurzame manier uitgebreid.
Het familiebedrijf Berkenrhode van ondernemer Thij Verspaget heeft een duurzame bedrijfsvoering: de vakantiewoningen zijn gebouwd met en voorzien van duurzame technieken en natuurlijke materialen. De keuze om te werken met de duurzaam houten gevelbekleding van Koninklijke Dekker komt dus niet zomaar uit de lucht vallen. ”Naast dat het gaat om het toepassen van het duurzame thermisch gemodificeerde vurenhout en constructief Douglas hout, gaan wij graag met Koninklijke Dekker in zee voor het beheersen van het gehele proces. We kiezen op deze manier voor leveringszekerheid”, aldus de vakantieparkexploitant. De bouw van de vakantievilla’s is op vakkundige wijze gerealiseerd door Bouwbedrijf G. van Geresteijn.
Duurzamer thermo naaldhout
Manon Verboom, accountmanager van Koninklijke Dekker: “In het project voor Berkenrhode is voor de gevelbekleding zogenoemd thermo naaldhout geleverd, in twee varianten. Een natuurlijke, die is voorzien van een transparante coating, waardoor de houtnerf nog zichtbaar is en een zwarte variant. Thermo naaldhout is gemodificeerd hout, dat is opgestookt (gebakken) en langzaam afgekoeld. Hierdoor verdwijnt alle cellulose uit het hout, waardoor het duurzamer wordt.”
Eigen FSC-bos
Vanuit haar grote productielocatie in Vianen werkt Koninklijke Dekker aan de verduurzaming van projecten van opdrachtgevers door heel Europa. Dit kan het bedrijf onder andere realiseren met hout uit haar eigen duurzame, FSC-gecertificeerde bosconcessies in het Amazonegebied van Bolivia. Verboom: “Wij beschikken daar over een bosareaal van bijna 470.000 hectare. Ter vergelijking: dat is 11% van de grootte van Nederland en bijna het dubbele van de gebieden van Staatsbosbeheer.”
25% van het hout van gekapte bomen uit de concessies is bestemd voor de klanten van Koninklijke Dekker in Europa. Het gezaagde hout gaat van de zagerijen van dochterbedrijf Dekma naar de fabriek bij de hoofdstad La Paz, waar er onder andere vlonderplanken, schuttingen, gevelbekleding en binnendeurkozijnen van worden gemaakt. “Meer dan driehonderd lokale medewerkers zijn actief in de bosinventarisatie, het beheer, de kap, de zagerijen en de houtbewerking. De duurzame kap levert werkgelegenheid op voor de lokale bevolking en het lukt om zwerflandbouw en het afbranden van bos voor sojaplantages te voorkomen”, aldus Verboom.
Meer informatie: