Twee Utrechtse advocatenkantoren zien wel brood in een uitspraak uit juni 2024 van de Amsterdamse rechtbank over het koopcontract dat EuroParcs de afgelopen jaren heeft gebruikt. Zij roepen kopers van een EuroParcs vakantiewoning (zonder grond) op om zich aan te sluiten bij een massaclaim. De claim lijkt erg voorbarig omdat er nog een hoger beroep loopt. Wie de claim wint, krijgt het recht om het koopcontract ongedaan te maken.
Op de website www.vakantiehuisclaim.nl roepen de advocaten (Van de Riet Advocaten, met ondersteuning van de advocaten van Finch Dispute Resolution) op: “EuroParcs is dit jaar door de rechter in het ongelijk gesteld. Heeft u bij EuroParcs een vakantiehuis op huurgrond? Dan kunt u mogelijk uw aankoop terugdraaien. Meldt u zich nu aan om uw casus kosteloos te laten onderzoeken.”
Of het uiteindelijk tot een massaclaim komt is overigens nog niet zeker, zo blijkt uit een tekst op de website: “We onderzoeken de mogelijkheid van een collectieve rechtszaak of schadeclaim.” Op de vraag hoeveel mensen zich al hebben gemeld voor de claim krijgen we als antwoord: “Daar is nog beperkt zicht op omdat de website sinds kort in de lucht is. Over een week zal daarover meer duidelijkheid zijn.”
Op Pretwerk.nl keken we al eerder naar deze rechtszaak in artikel: Rechter veroordeelt EuroParcs voor koopcontract; EuroParcs snapt daar niets van (2 oktober 2024).
Het Financieel Dagblad deed navraag over de doelstelling van de claim tegen EuroParcs: “De juristen willen dat de koopcontracten worden vernietigd en dat het bedrijf de aankoopsommen terugbetaalt.” Advocaat Kohelet van Van de Riet advocaten geeft bij ons aan dat het gaat om het ‘ongedaan maken van het koopcontract.’
Als het daadwerkelijk de aankoopsommen betreft, dan schiet een huiseigenaar daar weinig mee op. De prijzen van vakantiewoningen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. In het jaar 2022 was de gemiddelde prijsstijging volgens het jaaroverzicht vakantiewoningen van de NVM zelfs 24%.
Toch is een dergelijke claim wel schadelijk voor EuroParcs. In een artikel in het FD wordt gesproken over Een massaclaim tegen het noodlijdende EuroParcs. De vrij negatieve berichtgeving in korte tijd. (ook de aanvullende financiering was nog een item) komt het imago van EuroParcs niet ten goede. Investeringsmaatschappij Waterland heeft inmiddels de regie steviger in handen genomen door recent alle aandelen over te nemen.
redactie Pretwerk.nl
Meer informatie:
- www.vakantiehuisclaim.nl
- Zie ook een uitgebreidere toelichting over ‘Chalets op huurgrond’ op de website: www.rietvast.nl
EuroParcs maakt zich weinig zorgen
Uit een reactie van EuroParcs blijkt dat zij zich niet al te veel zorgen maken over de massaclaim: “We hebben als EuroParcs geen voorziening getroffen en zullen dat ook na de eventuele oprichting van een claimstichting niet doen. Eenvoudigweg omdat deze hele zaak over mogelijke ‘natrekking’ in de praktijk niet voorkomt.
Dit is niet alleen het standpunt van EuroParcs, maar ook die van branchevereniging Hiswa-Recron. EuroParcs gebruikt het door de branchevereniging voorgeschreven contractmodel als basis van al haar contracten. Zoals vrijwel ieder ander vakantieparkorganisatie in Nederland dat doet.
De rechter in Amsterdam hanteerde in deze specifieke, case (waarin ook andere bijzondere zaken meespeelden, zoals je in de uitspraak kunt lezen) een strikte interpretatie van de wet: wanneer een object zoals een stacaravan of bungalow vast op een huurkavel staat, kan het juridisch gezien worden als “onroerend goed”. Door natrekking wordt in dat geval de grondeigenaar dan automatisch eigenaar van de recreatieobjecten die zich daarop bevinden. De rechter was van oordeel dat EuroParcs dat beter had moeten uitleggen bij de verkoop. Zij miskende daarbij de gangbare rechtspraktijk in de recreatiesector.
Dit is dus een puur hypothetische benadering van zaken en heeft in de praktijk nog nooit in Nederland geleid tot een aanspraak van de grondeigenaar op een recreatieobject. EuroParcs zal daarvan ook nooit gebruikmaken.
Om onze eigenaren extra zekerheid te bieden naar de toekomst (met eventueel andere parkeigenaren), wordt standaard een huurafhankelijk opstalrecht gevestigd, overigens ook al vóórdat de rechtbank Amsterdam vonnis wees. Aan kopers die eerder al een recreatieobject op huurgrond hebben gekocht, biedt EuroParcs nu geheel kosteloos aan om een huurafhankelijk opstalrecht te laten vestigen. Daarin gaat EuroParcs verder dan de branchevereniging haar leden adviseert en verder dan in de voorgeschreven contractmodellen opgenomen staat. De toegevoegde waarde daarvan is, simpel gezegd, dat natrekking wordt voorkomen en een scheiding tussen de eigendom van de grond en de eigendom van de opstallen wordt gerealiseerd.”
Meer informatie: www.europarcsverkoop.nl