KHN en Videma maken afspraken over vertonen EK-wedstrijden op het terras

Het Europees kampioenschap voetbal (EK) staat voor de deur. Dit toernooi trekt altijd veel publiek naar de terrassen en andere plaatsen waar mensen samenkomen. Ook bij horecagelegenheden op vakantieparken en campings kan het interessant zijn om de wedstrijden te vertonen. Dat mag echter niet zonder licentie. De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Videma hebben afspraken gemaakt over het vertonen van EK-wedstrijden op het terras.

De afgelopen week was er commotie ontstaan, zowel onder leden van KHN als in de media, over berichtgeving van Videma. Hierin stond dat een evenementenlicentie nodig is voor het vertonen van EK-wedstrijden op het terras.

Dit was reden voor KHN om direct contact op te nemen met Videma. Naar aanleiding van eeen goed gesprek zijn nu de volgende afspraken gemaakt met Videma:

  • Voor het vertonen van televisiebeelden in je bedrijf, heb je een licentie van Videma nodig als het gaat om de tv-kanalen die in het pakket van Videma zitten. Dat geldt dus ook als je één of meerdere wedstrijden van het EK-voetbal vertoont.
  • KHN heeft een samenwerkingsovereenkomst met Videma, waardoor KHN-leden 12% korting kunnen krijgen. NB: die korting geldt alleen voor de reguliere licentie en dus niet voor een evenementenlicentie.
  • In veel gevallen vallen vertoningen van de EK-wedstrijden (waarvoor de NPO of een andere partij waarvoor Videma de rechten beheert de uitzendrechten heeft) onder de reguliere door jou afgesloten doelgroeplicentie met Videma. Stel je hebt een café en je gaat in je café voetbalwedstrijden vertonen, dan volstaat een cafélicentie.
  • Veel ondernemers vertonen de wedstrijden van het EK ook buiten het café, bijvoorbeeld op het terras van hun zaak. Onder bepaalde voorwaarden vallen deze vertoningen ook onder de reguliere doelgroeplicentie:
    • de oppervlakte van het terras is niet groter dan de oppervlakte waarvoor de cafélicentie is afgegeven (het maakt dan niet uit of je de wedstrijd alleen buiten of zowel binnen als buiten vertoont);
    • de televisieschermen zijn ‘naar binnen’ gericht, waardoor mensen van buitenaf (die zich niet op het terras bevinden) de beelden niet kunnen zien.

Kijk voor meer informatie over Videma en het EK-voetbal, vertoningen op het terras en wanneer een evenementenlicentie benodigd is op de website van Videma.

Toekomstbestendige afspraken

Deze afspraken gelden niet alleen voor dit EK, maar dus ook voor de toekomst en voor andere evenementen die je op het terras wil vertonen.

KHN-voorzitter Marijke Vuik: “Videma en KHN hebben een heel constructief overleg gevoerd. We hebben daarvoor een oplossing gevonden die niet alleen recht doet aan de belangen van zowel betalingsplichtigen als de rechthebbenden, maar ook in lijn is met hoe de afgelopen jaren in vergelijkbare situaties is gehandeld.”

Meer informatie: KHN.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *