Dipje in bezoeken dagattracties en musea Amsterdam in eerste maanden van 2024

Amsterdam & Partners heeft de cijfers over recreatie en toerisme in het eerste half jaar van 2024 geïnventariseerd. Musea en dagattracties verkochten respectievelijk 7% en 6% minder tickets in de eerste vijf maanden van dit jaar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal hotelovernachtingen lag in de eerste vier maanden juist 5% boven de boekingen van een jaar geleden.

Dipje in dagrecreatie

Op basis van de door musea zelf aangeleverde data met betrekking tot bezoekaantallen is de conclusie dat de instellingen in de eerste vijf maanden van 2024 7% minder bezoeken ontvingen dan in dezelfde periode in 2023. Met name april (-12,8%) en mei (-10,5%) waren maanden waar het bezoek terugliep. Als de cijfers gecorrigeerd worden om het ‘Pasen effect’ te bestuderen (maart 24/april23), omdat Pasen in deze twee verschillende maanden viel in beide jaren dan is de daling nog groter -15,4%.

Op basis van de door attracties zelf aangeleverde data met betrekking tot bezoekaantallen is de conclusie dat in de eerste vijf maanden van 2024 6% minder bezoeken zijn gebracht aan de attracties dan in dezelfde periode in 2023. Ook de attracties laten in april (-17,3%) een daling zien ten opzichte van 2023.

Hotels doen het prima

In de eerste vier maanden van 2024 liggen de hotelboekingen 5% boven de boekingen in dezelfde periode van 2023. Vooral het toeristische segment, ondersteunt deze stijging. Het zakelijke segment vertoont geen groei. De gemiddelde bezettingsgraad in het eerste half jaar kwam uit op 76,1%. De meeste overnachtingen werden geboekt door Nederlanders, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Spanje (+ 34,6%) en Italië (+19,8%) zijn de sterkste groeiers. Uit de Insight Monitor is mooi te zien dat er een sterke fluctuatie per herkomstland is per maand. In april ligt de VS bijvoorbeeld op plek 2, terwijl in februari het aandeel van de Britten het grootst is.

Bron en meer informatie: https://amsterdam.visitorinsight.nl/Dashboard

Eerder werd ook bekend dat de Vlaamse dagrecreatie een lastige start van het jaar 2024 beleeft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *