Infoplaza zet de komende jaren in op extra aandacht voor zonbescherming door het tekenen van het Zonvenant en wil daarmee bijdragen aan het voorkomen van huidkanker. Het Zonvenant is een initiatief van het Nationaal Huidfonds en heeft als doel meer informatie te delen over de risico’s van verbranding.
Foto: Infoplaza
De kennis over de gevolgen van onbeschermd zonnen en de beste beschermingsmaatregelen is nog altijd volop in ontwikkeling. De preventie richt zich tegenwoordig niet meer specifiek op het voorkomen van verbranding, maar vooral op het voorkomen van huidkanker. Ook zonder te verbranden ontstaat huidschade en dat kan op termijn huidkanker veroorzaken. Het is inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker en iedere nieuwe generatie komen er meer gevallen bij. Door deel te nemen aan het Zonvenant krijgt Infoplaza aansluiting op de meest recente kennis van huidartsen en UV-stralingsdeskundigen.
Het aansluiten bij het Zonvenant biedt ook kansen voor de recreatie sector om hun gasten beter te beschermen. Op weeronline vindt je veel tips en tricks die de recreatie sector kunnen helpen om dit te bereiken.
De belangrijkste adviezen in een notendop
Overmatige blootstelling aan zonlicht vergroot het risico op huidkanker. Het Huidfonds en Infoplaza adviseren om in het zomerhalfjaar werk te maken van ‘weren, kleren, smeren’.
Op dit moment zitten we in de periode net na de langste dag met de hoogst mogelijke zonkracht. In Nederland betekent dat we regelmatig zonkracht 7 halen, waarbij een onbeschermde huid al in 10-20 minuten kan verbranden. Aan de Middellandse Zee is de zonkracht vaak 10-12 en kun een onbeschermde huid al binnen 10 minuten verbranden. Zo aan de vooravond van de zomervakanties, waarin we veel naar buiten gaan, is ‘weren, kleren, smeren’ dus extra belangrijk! Dit betekent concreet de volgende adviezen:
1. Weren: mijdt (indien mogelijk) de zon op de felste uren van de dag en zoek de schaduw op. Tussen 12 en 15 uur is de zonkracht het hoogst en kun je snel verbranden. In mei, juni en juli zijn de dagen lang en duurt de periode waarin je snel kan verbranden van 11-16 uur. In het uur voor en na deze periodes kun je ook al verbranden, maar minder snel dan als de zon het hoogst aan de hemel staat. Door de schaduw op te zoeken verbrand je minder snel.
2. Kleren: ben je midden op de dag in de volle zon aan het werk of aan het recreëren dan is het belangrijk om je te beschermen. Draag bedekkende kleding die weinig licht doorlaat. Wil je helemaal veilig zijn, draag dan UV-werende kleding. En vergeet natuurlijk je hoed en UV-werende zonnebril niet, want zonbescherming voor je ogen is net zo belangrijk als voor je huid.
3. Smeren: ga je wel de volle zon in voorbeeld een dagje aan het strand of aan het zwembad? Of ga je wandelen of fietsen? Dan is het belangrijk om je goed in te smeren tegen verbranding. Gebruik een zonnebrandcrème met minstens factor 30 en een UV-A filter. Smeer je elke twee uur opnieuw in. Heb je een duik genomen in het water? Vergeet dan niet opnieuw te smeren. Ook een zogenaamde waterresistente zonnebrandcrème verliest zijn werking geleidelijk.
Sluit je aan bij het Zonvenant
Naast dat Infoplaza hun partners oproept om zich ook aan te sluiten bij het Zonvenant, kunnen ook andere organisaties dat doen. Voor meer informatie kun je terecht op: Zonvenant (huidfonds.nl)
Bron en meer informatie: Infoplaza tekent Zonvenant en wordt mediapartner van het Huidfonds