Het kabinet stelt 15 miljoen euro beschikbaar voor de vernieuwingsplannen van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, die vorig jaar werden gepresenteerd. De belangstelling voor de WOII historie groeit nog altijd en de huidige voorzieningen voldoen niet meer. Er komt o.a. een compleet nieuw museum.
Dit staat in de Voorjaarsnota die op 18 april 2025 naar de Tweede Kamer is gestuurd. “Het kabinet geeft hiermee de erkenning aan het belang van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de rol die wij hebben om de herinnering aan de Holocaust en de gelaagde geschiedenis van deze plek door te geven aan de volgende generaties. Staatssecretaris Vincent Karremans van VWS onderschrijft dit belang en wij hebben hem aan onze zijde gevonden, daar zijn we erg dankbaar voor.”
Geheel vernieuwd concept
Met het bedrag kan de gefaseerde aanpak van de vernieuwingsplannen volgend jaar van start gaan. De plannen omvatten een geheel vernieuwd concept voor het kampterrein, de commandantswoning en het museum. Ook zal de verbindingsweg – waar de spoorlijn liep – tussen het museum en kampterrein hiervan integraal onderdeel uitmaken als monumentale gedenklaan. Directeur Bertien Minco: “Met het besluit van het kabinet kan de eerste stap worden gezet. Om het gehele plan uit te voeren is 55 miljoen euro nodig. We hopen dat met deze bijdrage uit Den Haag ook andere financiers worden gestimuleerd om onze plannen te steunen.”
Het verhaal van Westerbork
Nationaal Herinneringscentrum Kamp Westerbork, geopend in 1983, is het oudste herinneringscentrum van Nederland. Vanaf deze plek werden meer dan 100.000 Nederlandse Joden, Sinti en Roma afgevoerd naar nazivernietigingskampen als Auschwitz-Birkenau en Sobibor. Westerbork neemt daarmee een centrale plaats in voor kennisoverdracht over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. De huidige faciliteiten van Westerbork zijn niet langer toereikend om dit verhaal te kunnen vertellen aan het toenemend aantal bezoekers en scholieren. De renovatie van het kampterrein en de bouw van een nieuw museum maken het mogelijk dat meer Nederlanders in aanraking kunnen komen met dit belangrijke onderdeel van onze geschiedenis.
Versterking WOII-sector
Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust en de lessen die we daaruit kunnen leren zijn actueler dan ooit. Daarom stelt het kabinet structureel extra geld beschikbaar voor de versterking voor de algehele Tweede Wereldoorlogsector oplopend tot een bedrag van 6.5 miljoen euro in 2029. Daarmee wil het kabinet de infrastructuur door heel Nederland verder versterken en uitbreiden, zodat iedereen in Nederland op een laagdrempelige en kwalitatief goede manier met het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust in aanraking komt. Om dit te bereiken worden organisaties als het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Nationale Herinneringscentra (Nationaal Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Nationaal Monument Kamp Vught, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Oranjehotel en Indisch Herinneringscentrum) en de grote oorlogsmusea versterkt. Over de uitwerking van de verdere plannen wordt de Tweede Kamer op korte termijn geïnformeerd.
Hele bewoningsgeschiedenis zichtbaar
Samen met het Herinneringscentrum hebben Mecanoo (architectenbureau), Kossmanndejong (tentoonstellingontwerpers) en RYSE (projectmanagement) een vernieuwingsplan ontwikkeld, waarbij de hele bewoningsgeschiedenis van het kamp zichtbaar wordt. Als plek waar vandaan tijdens de Tweede Wereldoorlog 107.000 Joden, Sinti en Roma zijn gedeporteerd naar de vernietigingskampen in het Oosten. En ook de plek van de twintigjarige ‘tijdelijke’ verblijfplaats voor Molukkers in Woonoord Schattenberg, zoals Kamp Westerbork na de oorlog werd genoemd.
Reactie staatssecretaris
Reactie staatsseceretaris Vincent Karremans: “Het kabinet vindt het van groot belang dat het verhaal van de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog blijvend wordt verteld. We zijn het de slachtoffers verplicht om hen nooit te vergeten en om het belang van vrede, vrijheid en democratie inzichtelijk te maken. Voormalig Kamp Westerbork is een van de meest tastbare plekken in Nederland waar de verschrikkingen van de Holocaust zich hebben afgespeeld. Daarom voelen we ons als kabinet verantwoordelijk om het herinneringscentrum ook voor komende generaties toegankelijk te houden.”
Bron en meer informatie: www.kampwesterbork.nl
(Dit artikel is een gecombineerd verhaal van Kamp Westerbork en het ministerie van VWS)