Rabobank; slechte seizoenstart horeca en recreatie door regendagen

Horeca- en recreatiebedrijven maken een valse start in 2024. Door de vele regendagen konden campings niet alle plekken beschikbaar stellen, moesten festivals parkeerplaatsen sluiten of de beloofde campingplaatsen annuleren en viel het terrasbezoek bij cafés en restaurants tegen. Deze overvloed aan regen heeft veel negatieve invloed gehad op de resultaten in de eerste helft van het jaar. Dat blijkt uit de laatste sector update leisure van de Rabobank.

Toch is er een kleine omzetstijging in de hele sector te zien. Dit komt vooral door de prijsverhogingen. Tot en met juni verwacht Rabobank een omzetgroei van ongeveer 2,5% voor de hele sector. Door de prijsstijgingen lijkt er wel een kleine daling in het eerste half jaar te zijn in het aantal verkochte producten. Een uitzondering op de tegenvallende omzetten is de dagrecreatiesector. Zo profiteerde onder andere de binnenrecreatie van het regenachtige weer. Rabobank verwacht dat de omzet in de hele sector tot het eind van het jaar licht zal stijgen. Dit komt door de toegenomen koopkracht. Een randvoorwaarde hiervoor is dat het weer normaliseert en de negatieve effecten van de regen beperkt blijven.

Voorgenomen BTW-verhoging

In de sectorupdat wordt ook gekeken naar de buien die de Rabobank nog ziet hangen voor de recreatiesecot. In het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet wordt een BTW-verhoging op een deel van de activiteiten in de vrijetijdssector voorgesteld. Logies (uitgezonderd campings), theaters, concerten, maar ook sport(evenementen) zullen door deze BTW-verhoging duurder worden voor consumenten. Het is nog onduidelijk hoeveel duurder het wordt voor de Nederlandse en buitenlandse gast om in een hotel te slapen of een concert te bezoeken. De sector heeft ook te maken met andere stijgende kosten. Die hebben een impact op de verkoopprijzen.

De verhoging van de prijzen heeft ook invloed op vraag en aanbod. Uit een ledenpeiling van de ANWB bleek dat de inflatie in 2023 een effect had op de vakantiekeuze. Zo kozen mensen voor een goedkopere locatie en gingen ze minder lang of minder vaak op vakantie.

Het is moeilijk te voorspellen hoe de prijzen zich zullen ontwikkelen in de sectoren die te maken krijgen met de geplande BTW-verhoging. Dit hangt af van de bereidheid van de consument om de verhoging te betalen en van de ontwikkelingen van de andere kosten die ondernemers hebben. Maar deze ontwikkeling gaat zeker zorgen voor hogere prijzen in de sector. Dat zorgt voor onzekerheid bij ondernemers.

Rabobank zit met haar inschatting op de lijn van ABN AMRO. De ING verwacht dat de verblijfsrecreatie de kostenverhoging wel kan doorberekenen.

duiding Pretwerk.nl

Positief vooruitzicht voor de sector

De horeca (redactie: waarin Rabobank ook de recreatiesector meeneemt) heeft geen makkelijk half jaar gehad, onder andere door het tegenvallende voorjaarsweer. Gelukkig is de vooruitblik voor ondernemers in de sector een stuk positiever: de omzet lijkt de komende periode ligt te stijgen.

Bron en meer informatie: www.rabobank.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *