Recent vond een pilot plaats met een Museumkaart voor instellingen. Een nieuwe Museumkaart die niet meer op naam staat van één persoon, maar op naam van de (zorg)instelling. Op deze manier kunnen deelnemers / cliënten van de instelling zelfstandig, of met een begeleider naar het museum. En dat is goed voor hun ontwikkeling en bevordert het herstel.
Voor de pilot werkt de Museumvereniging samen met het Erik Scherder Huis, een zorginstelling die jongeren tot 35 jaar met een niet-aangeboren hersenafwijking na hun revalidatie een intensief dagprogramma biedt gericht op een optimale terugkeer in de maatschappij. In het Van Gogh Museum volgden de jongeren en hun begeleiders een rondleiding en een schilderworkshop.
“Een nalatenschap stelde ons in staat een lang gekoesterde wens werkelijkheid te maken. Onderzoek toont aan dat musea een positieve rol spelen in de gezondheid en welzijn van mensen. Met de Museumkaart voor instellingen biedt de museumsector (zorg)instellingen een tastbaar middel om herstel te bevorderen. En weer een goede stap om de sector zo toegankelijk mogelijk te maken, voor iedereen.”
Vera Carasso, directeur Museumvereniging:
“Jongeren met hersenletsel zijn vaak hun oude toekomst kwijt. Wij willen weer dat ze een nieuwe toekomst ontdekken en ontwikkelen. Musea openen ook voor hen de wereld in al haar breedte. Het is verrijking in optima forma. En die verrijking, die uitdagingen dragen bij aan het stimuleren van de hersenen.”
Erik Scherder
De pilot heeft als doel om museumbezoek als onderdeel van welzijn te bevorderen en de rol van de Museumkaart als middel om de toegankelijkheid van musea voor een bredere doelgroep in kaart te brengen. De wens is om dit middel op termijn beschikbaar te maken voor zoveel mogelijk instellingen. De pilot met de Museumkaart voor instellingen en het Erik Scherder Huis duurt een jaar.
Positieve impact Museumbezoek op (mentale) gezondheid
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) concludeerde in 2019 officieel dat het beleven van kunst de gezondheid en het algehele welbevinden bevordert. Uit onderzoek van Helen Chatterjee en Guy Noble blijkt dat musea een positieve invloed hebben op gezondheid en geluk. Chatterjee en Noble verzamelden gegevens uit honderden projecten en bundelden deze in het boek ‘Museums, Health and Wellbeing.’ Hieruit blijkt dat het bezoeken van musea sociale verbondenheid stimuleert en gevoelens van angst vermindert. Ook zorgen ze voor positieve emoties, nieuwe leerervaringen en meer zelfvertrouwen. Daarnaast kunnen musea bijdragen aan betere communicatie in zorgsituaties en bieden ze inspirerende ervaringen.
Met de Museumkaart voor instellingen speelt de branche actief in op de wens om (mentaal) welzijn en gezondheid te bevorderen. Immers, de kaart verlaagt de drempel voor cliënten/ deelnemers van (zorg)instellingen om individueel of met een begeleider naar het museum te gaan. Onderzoek wijst uit dat Museumkaarthouders drie keer zo vaak naar een museum gaan als niet-kaarthouders. [bronvermelding] Met de Museumkaart voor instellingen biedt de branche een toegevoegde waarde voor (zorg)instellingen waarmee het herstel van cliënten/ deelnemers wordt bevorderd.
Workshop deelnemers Erik Scherder Huis in het Van Gogh Museum
De deelnemers van het Erik Scherder Huis waren met hun splinternieuwe Museumkaart voor instellingen naar het Van Gogh Museum gekomen. Daar volgden ze het programma Open Up met Vincent, met een rondleiding door de vaste collectie en daarna een schilderworkshop van een kunstdocent.
Met dit programma wil het Van Gogh Museum een positieve bijdrage leveren aan het gesprek over mentale gezondheid vanuit de kunst en het levensverhaal van Vincent van Gogh. Open up met Vincent is ontwikkeld samen met jongvolwassenen, zorginstellingen en professionals gespecialiseerd in mentale gezondheid.
Erik Scherder Huis
Het Erik Scherder Huis biedt jongeren van 16 tot 35 jaar met niet-aangeboren hersenletsel na hun revalidatie een intensief dagprogramma gericht op een optimale terugkeer in de maatschappij. Het hele programma duurt ongeveer anderhalf jaar en omvat o.a. studie- en job coaching, motivatie, verwerking, het (her)ontwikkelen van executieve functies zoals plannen, samenwerken en verantwoordelijkheid nemen. Maar ook ontspannen, (team)sport, sociale (buurt)activiteiten, lotgenoten contact, stages en nog veel meer.
Het Erik Scherder Huis is een initiatief van het Daan Theeuwes Fonds en prof. dr. Erik Scherder.
Deze pilot laat zien dat je als aanbieder van recreatie / educatie ook kunt bijdragen aan andere (maatschappelijke) doelstellingen. Dit soort cross-overs maakt de museumsector nog waardevoller als instituut voor de omgeving en maatschappij. In dit geval werden de kosten gedekt door een legaat, en is er (voorlopig) sprake van een tijdelijk karakter. Door het op te zetten als ‘pilot’ kun je achteraf altijd besluiten om het initiaitief voort te zetten – eventueel met een ander financieel dekkingsmodel.
duiding Pretwerk.nl
Bron en meer informatie: www.museumvereniging.nl