Het FD maakte op 30 september melding van een rechtszaak waarbij EuroParcs werd veroordeeld voor ‘oneerlijke handelspraktijken’. Het gaat daarbij over het koopcontract van een vakantiewoning op het park in Kaatsheuvel waarbij de grond werd verhuurd. EuroParcs noemt de uitspraak ‘onbegrijpelijk’ en wijst er op dat er bij de verkoop van vakantiewoningen altijd een vrije keuze is in de koop of huur van de grond.
Zie ook: www.fd.nl/bedrijfsleven/1532398/rechtbank-europarcs-misleidde-consument-bij-koop-van-vakantiehuis
Het vonnis werd al op 12 juli 2024 uitgesproken, maar de journalisten van het FD kwamen deze case pas recent op het spoor. In de uitspraak van de rechter moet EuroParcs de betaalde koopsom van € 205.000 terugbetalen. In feite wordt de overeenkomst daarmee ongedaan gemaakt. In het FD wordt melding gemaakt van 800 contracten die onder dezelfde condities zijn afgesloten bij EuroParcs. Het FD concludeert dat het een grote strop kan worden als al deze personen hun geld terug willen hebben. Maar is dat waarschijnlijk als je bedenkt dat deze mensen dan ook meteen hun vakantiehuis kwijt zijn? Met een gang naar de notaris is ‘het probleem’ ook vrij simpel op te lossen – waarbij EuroParcs ook actief medewerking verleent.
EuroParcs is het totaal oneens met de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank en gaat dan ook in hoger beroep.
Reactie EuroParcs:
“EuroParcs vindt de uitspraak onbegrijpelijk, zeker gezien het feit dat alle kopers, met uitzondering van een enkel vakantiepark met erfpacht, een huurafhankelijk opstalrecht kunnen vestigen, waardoor de koper maximaal beschermd is.
Het al dan niet kopen van de kavel is een doelbewuste keuze van de koper. In het geval de koper ervoor kiest om de kavel te huren, heeft deze bij EuroParcs later nog steeds de gelegenheid om de grond te kopen. Hier maken veel eigenaren van een vakantiewoning die de kavel huren later alsnog gebruik van.
Het overgrote deel van de kopers van een vakantiewoning bij EuroParcs koopt direct de grond. In andere gevallen kiezen kopers er zelf bewust voor om de grond niet te kopen in verband met hun besteedbare budget bijvoorbeeld. Voor deze mensen bouwt EuroParcs wel maximale zekerheid in door middel van opstalrechten en blijvende koopopties van de kavel.
Brancheorganisatie HISWA-RECRON geeft aan dat hun huidige modelcontracten nog steeds afdoende zijn en actueel inzetbaar. Het opstalrecht hoeft van de brancheorganisatie dus ook vandaag de dag niet toegevoegd te worden. Daarmee is het in de branche ook geen gebruik, maar EuroParcs voegt dit, als voorloper in de branche, wel toe.
De beslissing tot het vestigen van een opstalrecht is geheel aan de kopers van een vakantiewoning op een huurkavel. EuroParcs werkt daar volledig aan mee en adviseert kopers van een vakantiewoning op een huurkavel dit ook te doen.”
Meer informatie: www.europarcs.nl