Vakantiekeuze Nederlanders wordt aangepast door hoge prijzen

Bijna de helft van alle Nederlanders (gemiddeld 46%) geeft aan genoodzaakt te zijn het vakantiegedrag aan te passen als gevolg van stijgende prijzen. Dit is een kleine daling ten opzichte van vorig jaar (50%). Het vermijden van het hoogseizoen blijkt onder alle ondervraagden een belangrijkere maatregel dan vorig jaar. Nederlanders geven vooral aan minder vaak op vakantie te gaan en te zoeken naar een goedkoper verblijf als gevolg van de hoge prijzen.

Nederland Jaarsveld. Mensen springen in het water na een wedstrijd polsstokverspringen. Foto Berlinda van Dam / Hollandse Hoogte

Dit blijkt uit de nieuwste editie van de Vakantie Sentiment Monitor die het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) vandaag uitbrengt. Deze monitor in zes verschillende landen (Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) geeft inzichten in vakantieplannen en de invloed van actualiteiten hierop.

Van de Nederlanders heeft 56% een vakantie geboekt die in de komende 12 maanden gaat plaatsvinden. De maand juli is het populairst als vertrekmaand voor de eerstvolgende vakantie. Daarentegen kijken Nederlanders die nog van plan zijn een vakantie te boeken juist minder naar de maanden juli en augustus als vertrekmaand dan vorig jaar. Nederlanders die extreme weersomstandigheden vrezen, zijn minder van plan naar Zuid-Europa te gaan en kiezen meer voor een vakantie in eigen land.

Eigen land als vakantiebestemming

Uit de resultaten blijkt dat het eigen land een geliefde vakantiebestemming blijft voor Nederlanders. Zo kiest 22% van de Nederlanders ervoor om de eerstvolgende vakantie in eigen land door te brengen, hetzelfde aandeel als vorig jaar. Algemeen directeur Jos Vranken: “De keuze voor vakanties dichterbij huis is niet alleen een reactie op de toenemende extreme weersomstandigheden, maar kan ook een bewuste keuze voor duurzaamheid zijn. Ook worden er hierdoor meer vakanties buiten het hoogseizoen geboekt. Ondanks de stijgende prijzen blijft de wens om op vakantie te gaan namelijk sterk. Dit zijn belangrijke aspecten waarmee we rekening moeten houden om vakanties in eigen land aantrekkelijk te kunnen maken en houden.”

Extreem weer beïnvloedt bestemming

Gemiddeld 37% van alle ondervraagden geeft aan dat toenemende extreme weersomstandigheden hun vakantiekeuzes beïnvloeden. Van de Nederlanders die dit aangeven (35%), past bijna 1 op de 2 de bestemming aan. Voor het eerst is onderzocht waar zij liever niet meer of juist wel naartoe gaan. Het blijkt dat Nederlanders nu minder of niet meer van plan zijn om naar Zuid-Europa op vakantie te gaan en meer geneigd zijn om in eigen land te blijven. Bovendien geeft een derde van hen aan het belangrijk te vinden dat de vakantiebestemming dichtbij huis is.

Milieu speelt geen rol bij 60% van de vakantiegangers

4 op de 10 houdt daadwerkelijk rekening met het milieu bij het boeken van vakanties. In voorgaande monitoren konden ondervraagden aangeven in hoeverre ze het belangrijk vinden rekening te houden met het milieu bij boeken van hun vakantie. In deze monitor is voor het eerst de stelling voorgelegd of de ondervraagden dit ook daadwerkelijk doen; gemiddeld 40% blijkt rekening te houden met het milieu bij het boeken van hun vakantie. De ondervraagden die dit doen, gaan vaker in eigen land op vakantie en minder vaak naar bestemmingen elders in Europa. Ook geven deze ondervraagden aan in mindere mate met het vliegtuig en vaker met de trein op vakantie in Europa te gaan dan ondervraagden die geen rekening houden met het milieu.

Bron en meer informatie: www.nbtc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *