Veel belangstelling uit de verblijfsrecreatie voor training Signalering Mensenhandel

Al meer dan vijftienduizend mensen hebben de e-learning Signalering Mensenhandel van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) gevolgd. Deze is in 2017 ontwikkeld om signalen van mensenhandel te herkennen en mensenhandelaars aan te pakken. De online training is bedoeld voor baliemedewerkers en toezichthouders van gemeenten en medewerkers van hotels en vakantieparken.

foto door Depositphotos.com

“De e-learning duurt nog geen tien minuten”, vertelt Rodney Haan. Hij is adviseur voor onder meer het dossier mensenhandel bij het CCV. “Het is heel laagdrempelig. Je krijgt een filmpje te zien die je kan stoppen als je een signaal denkt te herkennen. Tussendoor wordt uitgelegd waarom dat een signaal is. Aan het einde krijg je een certificaat waarmee je kan laten zien dat je de online cursus hebt afgerond.”

Online training ook voor medewerkers gemeenten

In eerste instantie was de e-learning gericht op baliemedewerkers en toezichthouders van gemeenten om hen alerter te maken op de signalen van mensenhandel. Dat was gelijk heel succesvol. Defence for Children is vervolgens een samenwerking aangegaan met het CCV om e-learnings verder uit te breiden naar verschillende functies binnen hotels en vakantieparken. Receptionisten, beveiligers, medewerkers technische dienst en housekeeping kunnen de e-learning volgen. De training voor housekeeping is sinds kort ook te volgen in het Spaans, Pools en Engels.

Haan merkt dat sommige bedrijven tegenwoordig nieuwe medewerkers verplichten om de cursus te doen. “Het bedrijfsleven heeft de e-learning omarmd. Bij hotelketens zie je opeens tachtig e-learnings gevolgd zijn. Dan is er weer een hele lichting aan nieuwe medewerkers gekomen.” Op dit onderwerp is er voor hospitality geen vergelijkbare training over het signaleren van mensenhandel. “Omdat deze cursus zo laagdrempelig is, kan een bedrijf makkelijk een grote groep medewerkers tegelijk de signalen van mensenhandel leren.”

Afgenomen meldingen

Ondanks het succes van de e-learning, ziet Haan geen toename in de meldingen van vermoedens van mensenhandel bij het coördinatiecentrum tegen mensenhandel CoMensha. Sterker nog, dat aantal is afgenomen. De reden hiervan is onbekend. Op dit moment wordt onderzocht wat de reden van deze afname is.

De meldingen bij CoMensha moeten gedaan worden door ofwel de politie, de marechaussee of Nederlandse Arbeidsinspectie. Dit ligt niet in de handen van gemeenten.  “Er zijn wel vermoedens waarom het aantal meldingen is afgenomen. Je ziet dat er niet snel door de politie wordt gereageerd. De informatie wordt dus wel verzameld, maar niet doorgezet naar CoMensha, omdat de signalen te zwak zijn. De politie maakt dan een overweging dat het signaal te zwak is”, vertelt de CCV-adviseur. Ook heeft de politie volgens Rodney Haan niet altijd de capaciteit om elke verdenking van mensenhandel op te volgen, waardoor meldingen op een stapel worden gegooid en dus niet bij CoMensha terechtkomen.

Bron en meer informatie: www.hetccv.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *