Zeeuwse recreatiebedrijven ontvangen subsidie voor energietransitie

Twee Zeeuwse campings; Ons Buiten en Olmenveld, hebben een subsidie ontvangen van de provincie Zeeland voor de verduurzaming van de recreatiesector en de energietransitie. Het gaat om € 971.611,20 OPZuid (EFRO)- subsidie en € 416.404,80 provinciale cofinanciering. Camping Olmenveld wil met een nieuw energiesysteem van het gas af en minder afhankelijk worden van energieleveranciers. Ons Buiten kan niet meer uitbreiden dankzij netcongestie.

Zoals wel vaker het geval is met Europese projecten is er ook bij dit EFRO project sprake van een koppeling tussen meerdere partijen die participeren in het traject. Namens de recreatiesector zijn dat Camping Ons buiten en Camping Olmenveld die daarmee hun eigen doelstellingen willen behalen.

Camping Olmenveld wil vooral minder afhankelijk worden van de grote energieleveranciers. Men heeft al 773 zonnepanelen en die leveren voldoende energie om in de eigen behoefte te voorzien. Door accutechniek kan de overdag opgewekte energie ’s nachts worden ingezet. Met het project wil men thermische warmte in plaats van gas inzetten voor de verwarming van vakantiewoningen. Binnen het pilotproject wordt o.a. een nieuw Electronic Monitoring Systeem (EMS) getest.

Voor camping Ons Buiten is de netcongestie een belangrijke reden om aan te haken bij dit project. Ondernemer Gabriël Coppoolse: “Wij kunnen niet meer uitbreiden in meer vermogen, dus de batterij is van harte welkom om pieken op te vangen.” Bij Ons Buiten wordt geïnvesteerd in elektrificering door gasgestookte installaties te vervangen door warmtepompen. Op de middellange termijn wordt ook het aantal zonnepanelen (nu: 328) verder uitgebreid. Coppoolse heeft niet in de batterij geïnvesteerd; dat heeft een andere partij, met subsidie, gedaan. Ze haken er middels deze pilot wel op aan. De eigen investering betreft vooral koppelen van de eigen infrastructuur met het EMS systeem. Coppoolse: “Ik verwacht de komende jaren veel kennis te vergaren, aangezien het een heel proces is, zijn we beter in staat goede keuzes te maken. Je kan batterijtechniek redelijk terugverdienen als je met een gedeelte van de stroomopbrengsten gaat handelen. (goedkoop inkopen en verkopen als de stroomprijzen hoog zijn).”

Op de website van de provincie Zeeland wordt nog een nadere toelichting gegeven op onderdelen van het project OPZuid: “Het project gaat over een grote industriële batterij waarmee energie wordt opgewekt en opgeslagen op een dusdanige wijze dat netcongestie wordt voorkomen. Extra bijzonder is dat dit wordt gedaan in combinatie met een duurzame warmwatervoorziening. Bij het project zijn ook EmergoStar, SieTec Automation, Installatiebedrijf Midavaine en AVANS Hogeschool betrokken.”

Op maandag 16 september 2024 opent (tot 1 november 2024 17:00 uur) opent een nieuwe ronde voor subsidieaanvragen binnen OPZuid 2021-2027. Voor geïnteresseerden is er op 29 augustus 2024 van 10:30 tot 13:30 in Goes een informatiebijeenkomst.

Meer informatie: www.zeeland.nl/subsidie-aanvragen/opzuid

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *