Vorige week werd bekend dat het Franse themapark Puy du Fou onderzoek doet naar een vestiging in Nederland. Dat is een mooi moment om in te zoomen op dit park. Wat is het succes achter Puy du Fou en wat kunnen we leren van bijzondere parkconcept? Pretparkblogger Fouad Mansveld is net terug uit Puy du Fou en deelt zijn ervaringen.
Op iets meer dan 8 uur rijden van Utrecht, ligt in het Franse dorpje Les Epesses het themapark Puy du Fou. Het park dat geopend is in 1978 heeft de Franse geschiedenis centraal staan en doet dit met grote voorstellingen en interactieve belevingen.
Met in totaal 2,3 miljoen bezoekers in 2022, staat Puy du Fou op plek vier van drukbezochte parken in Frankrijk. Het park kent geen spectaculaire achtbanen of mechanische attracties, nee het park draait om grote voorstellingen, die gebaseerd zijn op historische gebeurtenissen uit de Franse geschiedenis. Een grote Romeinse arena, waar 7.000 personen een gladiatoren gevecht kunnen aanschouwen, een Viking dorpje dat in brand gezet wordt en waarbij een compleet Vikingschip uit het water komt of het avondspektakel La Cinéscénie. Deze laatste voorstelling is de grootste nachtshow ter wereld en duurt ruim 1,5 uur en wordt opgevoerd door 2.550 acteurs.
Interactieve voorstellingen
Buiten deze indrukwekkende grote shows, blinkt Puy du Fou tegenwoordig nog ergens anders in uit en dat zijn de interactieve voorstellingen. Bij deze interactieve voorstellingen zit de bezoeker niet stil in een stoel, maar komt hij midden in een historische gebeurtenis terecht. Een concept dat goed toegepast zou kunnen worden bij musea en andere themabelevingen. Laten we daarom even kort stilstaan bij deze drie voorstellingen.
Les Amoureux de Verdun
In Les Amoureux de Verdun gaat de bezoeker terug in de tijd naar kerstavond 1916 en komt midden in een gevecht terecht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een aantal heldhaftige Franse soldaten zijn aan het vechten. Bezoekers lopen door loopgraven, waarbij er onderweg gebruik gemaakt wordt van rook, geluid- en lichteffecten. Terwijl je door smalle gangen loopt hoor je bommen neervallen en begint de grond ‘letterlijk’ onder je voeten te trillen. De beleving komt tot leven door de inzet van acteurs en zogenaamde animatronics. Les Amoureux de Verdun is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van twee personages. Deze beleving is in totaal 1800m2 groot. Bezoekers kunnen op hun eigen tempo door de loopgraven lopen en zijn hier ongeveer 15 minuten zoet mee.
Le Mystère de La Pérouse
Een andere interactieve voorstelling in Puy du Fou, is Le Mystère de La Pérouse. In deze beleving stappen bezoekers aan boord van het 18e eeuwse schip van ontdekkingsreiziger La Pérouse. Net als Les Amoureux de Verdun wordt ook hier gebruik gemaakt van acteurs. Om de bezoeker het gevoel te geven dat hij rondloopt op een echt schip, bootsen de ruimtes de deiningen van het schip na en bewegen op en neer. Plotseling wordt de zee onrustig en stroomt de boot vol met water. Watereffecten in combinatie met licht- en geluideffecten en video mapping, maken dit een ‘letterlijke’ onderdompeling. Ook bij Le Mystère de La Pérouse lopen bezoekers in eigen tempo rond in verschillende scenes en duurt de totale beleving ongeveer 15 minuten.
Le Premiere Royaume
Een nieuwe aanwinst voor Puy du Fou is de interactieve voorstelling Le Premiere Royaume. Bezoekers gaan terug naar de vijfde eeuw en staan aan het begin van de stichting van het Franse Rijk. Bezoekers wanen zich door verschillende scenes heen, waar mini-voorstellingen opgevoerd worden door acteurs. Vooral de schitterende decors met water- en geureffecten, maken Le Premiere Royaume tot een realistisch ervaring waar de bezoeker ruim 1500 jaar terug in de tijd gaat. Niet voor niets is Le Premiere Royaume in 2019 bekroond, door de toonaangevende vakjury van de Themed Entertainment Association (TEA), tot ‘Beste Creatie ter Wereld’.
Het grote succes achter Puy du Fou
Wat is nu het succes dat schuil gaat achter deze interactieve voorstellingen in Puy du Fou? In tegenstelling tot de klassieke shows van Puy du Fou, maar ook tentoonstellingen in musea, waar de bezoeker enkel passief betrokken is, wordt de bezoeker bij deze interactieve voorstellingen daadwerkelijk onderdeel van een gebeurtenis uit de Franse geschiedenis. Men loopt op eigen tempo door deze belevingen heen en onderweg komen bezoekers acteurs en spectaculaire effecten tegen. Dit zorgt voor een hele realistische ervaring voor zowel jong als oud.
Bezoekers zijn tegenwoordig naar meer op zoek dan enkel het bekijken van historische objecten of videobeelden. Puy du Fou dicht hiermee op een geslaagde wijze dit gat met de interactieve voorstellingen, waarmee de bezoeker vermaakt wordt, maar tegelijkertijd ook iets leert.
Puy du Fou is buiten de vestiging in Frankrijk nog actief met een themapark in Spanje. Verder zijn er plannen voor een Nederlandse vestiging bij Meppel dat geopend zou moeten worden in 2027.
Zie ook: Plannen voor een Puy du Fou park in Meppel goed voor de regionale economie
Meer informatie: www.puydufou.com/france/nl
met dank aan:
Fouad Mansveld, blogger voor Thrillstastic (o.a. actief op tiktok, twitter, instagram en spotify)