Dinsdag 20 juni vertrokken dertig studenten met hun begeleiders van ROC-Airport Entree naar de Luchthaven Antwerpen om daar een educatieve rondvlucht te maken in een Cessna of een Robin-DR400. Het bezoek was het vervolg op een eerder bezoek aan het museum Stampe & Vertongen op de luchthaven Antwerpen. Meerdere studenten ambiëren functies in toerisme of logistiek.
De relatief kleine luchthaven in stadsdeel Deurne wordt onder meer gebruikt door TUI. Vanaf hier vertrekken vluchten naar vakantiebestemmingen. Daarnaast wordt het vliegveld gebruikt door privéjets van bedrijven. De Royal Antwerp Aviation Club- RAAC- heeft hier haar onderkomen en ontvangt er de geïnteresseerden in rondvluchten.
Gastheer Dirk Spittaels, voorzitter van RAAC- en partner van Jeugd & Luchtvaart :“We organiseren educatieve rondvluchten om bewustwording bij jongeren aan te wakkeren bijvoorbeeld over de dilemma’s waarmee de haven van Antwerpen kampt zoals economische vooruitgang, milieu, toerisme en welzijn. Daarnaast is de haven op zoek naar talent onder jongeren”. De metropool Antwerpen trekt jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers. Nederlandse dagtoeristen vormen met 58% de grootste groep. Met de aanleg van de nieuwe cruiseterminal, de vernieuwde wandelpromenade langs de Schelde, de historische binnenstad en vele musea mikt de stad op verdere groei.
Rondvluchten maken indruk
De Nederlandse studenten werden ingedeeld in vier groepen van ongeveer 8 deelnemers die weer verdeeld werden over de drie vliegtuigjes waarmee over het havengebied werd gevlogen. De reacties van de studenten na afloop de vlucht liepen uiteen van “supergeweldig” tot “ik bibberde op mijn stoel”. De rondvlucht duurde ongeveer een half uur en startte op de luchthaven in het stadsdeel Deurne. Vervolgens werd richting de Schelde gevlogen en kregen de passagiers een prachtig uitzicht op de haven met de bijbehorende faciliteiten. Terug ging het vliegtuigje laag over de historische binnenstad. De meesten vonden het een spannende en leerzame trip.
“Jeugd & Luchtvaart werkt nauw samen met het museum Stampe en Vertongen, de naamdragers van luchtvaartpioniers in België. Deze pioniers bouwden na de Eerste Wereldoorlog ook een van de eerste Belgische SV- vliegtuigen die voor trainingsdoeleinden werden gebruikt. De eerste vlucht was in 1933. Meer dan 1000 zijn er geproduceerd.”, vertelt Dirk Spittaels in zijn kantoor. Hij pakt een folder. De rondvluchten focussen zich met name op scholen en instellingen voor jongeren”.
Mede door het heldere weer zijn de rondvluchten een succes geweest en hebben op de studenten indruk gemaakt, vooral de ligging aan de rivier en de tegenstelling met het industriegebied in het zuidwesten van de stad en het groen in het zuidoosten geeft te denken. Hoe vinden we de balans, nu en in de toekomst?
Meer informatie: www.raac.be
Met dank aan Frits van Wolveren, docent recreatie en toerisme