Ondernemers ervaren een forse daling van de brede welvaart

Rabobank heeft in samenwerking met Motivaction een enquête gehouden onder 15.000 Nederlanders om te kijken hoe het gesteld staat met de brede welvaart in Nederland. Hieruit bleek dat deze na een stabiel jaar in 2024 licht gedaald is. Vooral bij ondernemers daalde de brede welvaart met een flink aandeel.

Brede welvaart gaat over het welzijn van mensen. Het kijkt verder dan economie en salaris waar welvaart vaak op gebaseerd wordt. In brede welvaart wordt onder andere ook gekeken naar gezondheid, onderwijs, milieu en maatschappelijke betrokkenheid. Rabobank onderzoekt al jaren jaarlijks de brede welvaart, waaruit bleek dat deze in 2023 was gestabiliseerd na een grote afname in 2022. In 2024 blijkt er opnieuw een daling ingezet van 1,2%

Ondernemers zijn het het hardst op achteruit gegaan. Voor hen lijkt de brede welvaart gedaald met zo’n 5,4%. Voor werknemers en werklozen daalde de brede welvaart met 1%, en voor niet-werkenden bleef deze ongeveer gelijk.

Bij ondernemers daalde de maatschappelijke betrokkenheid bijvoorbeeld het hardst met 8%. Ook de persoonlijke ontwikkeling van ondernemers daalde met 8%. Hieruit blijkt dat ondernemers minder in zichzelf investeren en ook minder betrokken zijn bij hun directe leefomgeving.

Over het algemeen investeren ondernemers minder in persoonlijke kennis en vaardigheden en zijn ze minder betrokken bij hun leefomgeving dan een jaar geleden. Ook wanneer we controleren voor inkomen. Het zou kunnen dat ondernemers meer tijd kwijt zijn aan toegenomen regeldruk of maatregelen voor de krappe arbeidsmarkt. Dit wordt niet direct afgeleid uit deze enquête. Maar in een VNO-NCW enquête onder ondernemers van november 2023 geven ondernemers aan dat de oplopende kosten, het tekort aan personeel en de regeldruk de grootste knelpunten zijn.

Bron en meer informatie: Rabobank.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *